Nyvalgt LO-leder: – Det er tøffe tider nå

KAMP: Per H. Refsdal (t.v.), ny LO-leder i Asker og Bærum, krever at Evry trekker oppsigelsen av hovedtillitsvalgt John Christian Hanssen (i midten) – her sammen med Esben Smistad i El & IT Forbundet.

KAMP: Per H. Refsdal (t.v.), ny LO-leder i Asker og Bærum, krever at Evry trekker oppsigelsen av hovedtillitsvalgt John Christian Hanssen (i midten) – her sammen med Esben Smistad i El & IT Forbundet. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Oppgavene som tillitsvalgt er tøffere enn noen gang, mener den nye LO-lederen i Asker og Bærum.

DEL

Fredag demonstrerte han mot oppsigelsen av en hovedtillitsvalgt i Evry.

– Dette er useriøst, helt uten respekt for fagbevegelsen og ansattes rettigheter. Men vi lar oss ikke skremme. Bedriften må trekke oppsigelsen og stoppe prosessen mot John Christian Hanssen, sa Per H. Refsdal i sin appell på et vindfullt torg ved inngangen til Evrys hovedkontor på Fornebu.

LES OGSÅ: Rush av rettssaker etter oppsigelser

Sto opp for oppsagt kollega

Den nye LO-lederen i Asker og Bærum brukte fredag formiddag til å aksjonere sammen med en rekke andre fagforeningsfolk – omgitt av en sjeldent stor samling fagforeningsfaner.

– Jeg setter stor pris på denne støtten, og er stolt av å være del av en fagforening som stiller opp slik disse har gjort i denne saken, sa Hanssen til Budstikka før han gikk inn i sitt siste forhandlingsmøte med Evry-ledelsen.

LES OGSÅ: Ba om habilitetsvurdering - men varslet ikke de som ble vurdert

Med 33 års ansiennitet, de siste seks i hundre prosent stilling som hovedtillitsvalgt, er Hanssen erklært overtallig og sagt opp av bedriften. Og han er ikke den eneste som er havnet i den situasjonen. Det finnes tre tilfeller hvor tillitsvalgte har mistet jobben i forbindelse med nedbemanning blant El & IT Forbundets medlemmer i Oslo og Akershus, opplyste distriktsleder Morten Svendsen.

– Det er tøffe tider for mange arbeidstagere nå, med høyt press. Ikke minst på de tillitsvalgte. Mange mister jobben. Det gjør vårt arbeid for ansattes rettigheter desto mer viktig, mener Refsdal.

LES OGSÅ: Det vanskelige arbeidsmarkedet: Mener kompetanse trumfer lang fartstid

Oppsigelser og press

Den erfarne Telenor-medarbeideren og fagforeningsveteranen kom inn som El & IT Forbundets representant i LO-styret i Asker og Bærum i 2013.

I mars overtok han ledelsen etter Fellesorganisasjonens Ingunn Strand Johansen.

LO-lederen i Asker og Bærum

Per H. Refsdal (57) fra Trøgstad, far til to, er valgt til ny leder for LO i Asker og Bærum etter Ingunn Strand Johansen.

Utdannet teknisk tegner med variert yrkesbakgrunn. Ble ansatt i vakttjenesten i daværende Televerket i 1985, og har hatt en rekke tillitsverv der, senere i Telenor, fra 1986.

Blant Refsdals verv er klubbleder for Sandvika teleområde i 1986-87, senere for Oslo Vest teleområde.

Han var hovedverneombud i Televerket/Telenor frem til 1997, og ansatterepresentant i representantskapet til daværende Telespar, i dag Fornebubanken.

Refsdal var ansvarlig leder for El & IT Forbundet i Sør-Øst-Norge i 2003–14. Han jobber i dag som fagansvarlig for stolper og fremføringsveier i Telenor Norge.

– Hvilke saker mener du er spesielt viktige?

– Kommunesammenslåing er en av dem, vi må ha et demokrati som fungerer. Og nedbemanningen i arbeidslivet, med oppsigelser av tariffavtaler og press på tillitsvalgte. Det er veldig aktuelt – sammen med de lavtlønnedes situasjon, senest dokumentert med hotell- og restaurantstreiken som pågår. Og så er det flere temaer knyttet til de store endringene som skjer i arbeidslivet, slik som teknologiutviklingen og delingsøkonomien, sier Refsdal.

Artikkeltags