Skip to main content

Vigdis Hjorth fikk Asker kommunes kulturpris

PRIS: Vigdis Hjorth fikk kulturprisen av ordfører Lene Conradi. Som en del av prisen får hun et kunstverk sigler Asker-kunstner Bjørn Carlsen.

Fikk prisen under kulturfestivalen

Søndag ettermiddag ble forfatter Vigdis Hjorth hedret med Asker kommunes kulturpris.

Under utdelingen på Asker Museum, takket Nesøya-beboeren blant annet med å lese fra dagboken sin: fra 21. mars 1974.

Hun fortalte om ett av sine første møter med Asker, da hun var på et nachspiel hos sønnen til Arne Bendiksen, Tore Bendiksen.

Den nå avdøde Arne Bendiksen hadde en bok som andre musikere og artister hadde signert. Da Hjorth kom på besøk, skrev hun likegodt 28 sider i boken.

LES OGSÅ: Amalie Skram-pris til Vigdis Hjorth

Trakk frem Askerkretsen

– Jeg står på skuldrene til Askerkretsen. Jeg føler meg som en askerbøring, sa Hjorth på museet da hun hadde fått prisen av ordfører Lene Conradi.

Forfatteren har fått gode kritikker for sin nyeste bok: "Et norsk hus", og har bodd på Nesøya i over 20 år.

LES OGSÅ: Kritikerpris til Hjorth

Askerkretsen ble også trukket frem i ordførerens tale til Hjorth.

– Askerkretsen tiltrakk seg flere anerkjente forfattere og også kunstmalere allerede for over 100 år siden,  - og i dag bor det også  mange profesjonelle kunstnere i Asker. Vi ligger på 5. plass blant alle Norges kommuner når det gjelder antall kunstnere bosatt i kommunen vår. Og det er vi stolte av, sa Conradi.

Kontroversiell

I juryens begrunnelse heter det blant annet:

Prisvinneren er svært anerkjent innen sitt fagområde; både for egen produksjon, men også for kunnskap, formidling og begeistring over andres virksomhet. Nå senest har forfatteren latt seg bemerke og engasjere seg i Litteraturfestivalen på Lillehammer. Prisvinneren har en stor produksjon bak seg – og er oversatt til flere språk.

Videre heter det:

Forfatteren er flink til å skrive lett og underholdende om samfunnskritiske spørsmål. Det handler om ting i tiden, det lille mennesket og i hvilken grad enkeltmennesket kan engasjere seg. Hun klarer å kombinere politisk engasjement og letthet i det hun skriver» sa litteraturkritiker i NRK, Anne Cathrine Straume, da Brageprisen ble delt ut i fjor.

Kulturprisjuryen er oppnevnt av formannskapet i Asker og velger vinneren blant nominerte kandidater, eller kandidater som juryen selv foreslår.

LES OGSÅ: Hjorth åpnet broderiutstilling på Blaafarveværket

Juryen består av Linda Medalen som er juryens leder, Ingvild Tautra Vevatne og Trygve Lia, som alle tre sitter i kommunestyret. I tillegg sitter direktør Tuss Benum og direktør Ragnar Sand Fuglum fra Asker kommune i juryen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.