Skip to main content

– Vi vet hva som er riktig, også gjør vi noe helt annet

ENDELIG: Øivind Løtveit skrev romanen «Av barn og fulle folk hører man sannheten» under et friår med familien på Zanzibar, nå er den utgitt på Publica Bok.

For Øivind Løtveit ble bokutgivelsen svaret. Men hva var spørsmålet?

– Kan vi ta vare på planeten vår? svarer 53 åringen fra Vollen.

Han har nylig utgitt romanen «Av barn og fulle folk hører man sannheten» på Publica Bok.

Debuten åpner med at en fremmed planet går under, og beboerne må finne et annet sted å bo.

Fremtiden i våre hender

Som rådgiver for Fremtiden i våre hender gjennom 19 år navigerer han seg daglig gjennom utfordringer i forhold til klima, forbruk, oljesand, samferdsel og hva som er fornuftig adferd. Da siterer han gjerne Romerbrevet:

– Vi vet hva som er riktig, også gjør vi noe helt annet, sier han og ramser opp dagens tema: for høy oljeutvinning, for mye utslipp, og de 400 millionene som Stortinget nylig øremerket til kulldrift på Svalbard.

I romanen er det den unge, uskyldige jenta som gir de ærlige svarene. Men så roter også hun seg inn i løgn, for å skjule et vennskap.

LES OGSÅ: Ridder Dammann på Brønnøya

Skråblikk fra Afrika

Etter å ha leid ut huset, tatt med kone og datter til Afrika, og innlosjert seg i eneboligen på Zanzibar, skrev Løtveit historien om mannen som flyktet fra den ødelagte planeten og møtte unge Anne i vår kjente idyll. Her ble det skråblikk på tilværelsens store spørsmål.

– Vi er utviklet gjennom millioner av år for å karre til oss, for å overleve vinteren. Nå må vi tenke langsiktig, og tenke konsekvenser, sier Løtveit, som tidligere var salgssjef TV3.

– Men hva ga Afrika deg?

– En ny dimensjon hver dag, med store kontraster. Naboen var en mor til ti barn, som ikke eide noen ting, sier Løtveit og oppsummerer et ferieparadis preget av fattigdom, arbeidsløshet, søppel og rivaliserende religiøse grupper.

– Ikke alle liker lettkledde turister som gjerne vil drikke seg fulle. De mest fundamentale drepte en katolsk prest og lagde opprør i byen mens vi var der. Likevel har vi gode minner fra møtet med folk, sier han.

LES FLERE KULTURNYHETER HER

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.