Skip to main content

«Tix» roses for barnebok

Tix på scenen i Eurovision-finalen i Rotterdam.

Tix på scenen i Eurovision-finalen i Rotterdam.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

Gjennom egne memoarer i boken «TIX – Den stygge andungen», ønsker Andreas «Tix» Haukeland å fortelle sin egen historie.

– Målet med boken er å formidle et budskap om håp for alle som noen ganger synes det er vanskelig å vokse opp, sier den populære artisten fra Bærum.

Boken har så langt fått flere gode anmeldelser, blant annet i VG og Aftenposten, men selv om han synes det er hyggelig, er det ikke de voksnes mening og forståelse han er mest interessert i.

Unge lesere

– Jeg har skrevet en bok for barn og unge. Det viktigste er at jeg henvender meg direkte til barna og at de forstår det jeg vil formidle, forklarer Haukeland til Budstikka. 

Det vanskeligste med å skrive boken har vært å velge ut historiene så de passer å lese på sengen for de minste, ifølge Haukeland, som nå er bosatt i Asker.

Han ble først kjent for festkultur og russelåter, men de siste årene har han snakket mye om åpenhet rundt utfordringer i oppvekst, utenforskap og psykisk helse.

Dette er også tema som tas opp i den nye boken.

Tix- Den stygge andungen
Tix- Den stygge andungen
Foto: Pressebilde

Utvalgte historier

– Historiene jeg har valgt ut passer for et ungt publikum, så det er mye som er luket ut også. Den røde tråden i boken handler om reisen fra Andreas til Tix. Fra den usikre, sjenerte gutten til et forbilde som inviterer alle inn, sier Haukeland.  

Historien i boka beveger seg fra musikkrommet på Gjettum ungdomsskole til musikkstudioene i Los Angeles. Tittelen på boka ble hentet fra talen hans etter Melodi Grand Prix-finalen. 

– I talen sa jeg at jeg alltid har følt meg som den stygge andungen. Dette var den ultimate måten å vise at jeg har kommet meg gjennom alt, forklarer artisten.  

Andreas Haukeland antyder at han skal gi ut også en voksenbok.

Andreas Haukeland antyder at han skal gi ut også en voksenbok. 

Foto: KARL BRAANAAS

– Hva håper du lesere skal sitte igjen med etter å ha lest boken? 

– Veldig ofte blir jeg bedt om å gi råd, men det kan bli overfladisk å bare si at det blir bedre. Min historie kan være et eksempel på at det blir det, sier Haukeland.

Stort forhåndssalg

Gyldendal oppgir at boken er tidenes mest forhåndsolgte bok på forlaget. 

– Responsen på boka er mildt sagt overveldende. Vi har aldri solgt flere bøker som forhåndssalg på Gyldendal og det sier ikke lite, sier redaktør for boken Nina Méd.

Seks tusen kopier ble signert av forfatteren selv i helgen, men Haukeland har ikke pådratt seg skrivekrampe enda. 

– Hehe, jeg er vant til å krige jeg vet du, sier den ferske forfatteren.

«Tix – Den stygge andungen» er skrevet i samarbeid med forfatteren og tidligere journalist Olav Brekke Mathisen fra Bærum og illustrert av Odin Helgheim.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.