Skip to main content

«Tix»-bok kan få pris

Andreas Haukeland forteller om oppveksten i boken «Den stygge andungen».

Andreas Haukeland forteller om oppveksten i boken «Den stygge andungen».

Foto: Knut Bjerke

Andreas Haukelands selvbiografi «Den stygge andungen» er nominert til Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur. 

I «Den stygge andungen» forteller artisten Andreas Haukeland (28), mest kjent som Tix, fra Gjettum i Bærum sin historie i samarbeid med journalist og forfatter Olav Brekke Mathisen (45) fra Kolsås.

Bokens handling strekker seg fra han ble diagnostisert med Tourettes og tvangstanker i en alder av fem år til han når sin store drøm om å opptre på VG-lista tyve år senere.

«Bokens store styrke er at den er genreoverskridende. Den er en selvbiografi, men like viktig er bokens prosjekt om å få leseren til å forstå at alle mennesker har en unik historie. At svakheter kan bli til styrker, at det er normalt å føle seg annerledes og utenfor – og at det rett og slett tar tid å finne sin plass i verden.», skriver juryen.

Presis og direkte

Det presise og direkte språket, samt dramaturgien med korte kapitler, fremheves også: 

«Hovedpersonens opp- og nedturer driver oss effektivt gjennom historien. Som undertittelens H.C. Andersen-referanse antyder, er dette en historie med lykkelig slutt. Den eventyrlige fortellingen om Andreas gir dermed innsikt og håp».

«Den stygge andungen» er utgitt på Gyldendal.

«Den stygge andungen» er utgitt på Gyldendal.

Foto: GYLDENDAL

Den kritikerroste boken er illustrert av Odin Helgheim i mangastil som «understreker både det krevende og det eventyrlige i Andreas’ liv», skriver juryen.

Medforfatter Olav Brekke Mathisen står også bak bøker som «Den jævla naboen» og «Den jævla arven». Han har tidligere jobbet som journalist i Budstikka og VG.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.