Skip to main content

Rivertonpris til Lindell

VINNER: Unni Lindell fra Høvik er tildelt Rivertonprisen for 2018 for boken "Dronen".

Forfatter Unni Lindell har fått Rivertonprisen 2018 for "Dronen".

Saken oppdateres

Høvik-forfatteren mottok prisen i Oslo i dag.

Dermed er Dronen kåret til årets beste norske kriminalbok.

Sist hun fikk den presisjefylte prisen var var for 20 år siden da hun i 1999 vant med romanen Drømmerfangeren.

På sin egen Instagram-profil feirer Lindell prisen med en dans til Britney Spears' hit "Oops I did it Again".

Overrasket

Fra scenen i Oslo torsdag formiddag uttrykte Lindell at hun var overrasket over prisen.

– Jeg er så overveldet. Dette er fantastisk og helt uvirkelig for meg. En uke siden jeg fikk beskjed, hele tiden ventet på kontrabeskjed om at dette skulle være feil for det så mange dyktige unge nye forfattere som også var nominert til denne prisen, melder nettstedet Bok365.no.

Juryens leder, Hans H. Skei, mener Lindell er en mester.

– Det skal en mester til, både språklig og når det gjelder intrigens oppbygning, for å holde leseren i ånde når man vet så mye. Årets prisvinner-roman gjør dette elegant, uten å nøle, for forfatteren har gjort lignende før, og etter hvert blitt en mester i faget, sier juryens leder, Hans H. Skei.

– Jeg er virkelig beæret, ydmyk og ikke minst overrasket over å motta denne høythengende prisen for annen gang. I tillegg er jeg stolt over å ha klart å henge med i dette sjiktet i 23 år, det er et beinhardt slit og har kostet mye. Nå er jeg bare glad, sier Lindell.

"Eventyr for voksne"

Dronen er både en Marian Dahle og Cato Isaksen-bok og juryen påpeker dens særegne språklige kvaliteter.

"Den har skikkelser med avvikende og farlige særegenheter, den tar oss dypt ned i Marian Dahles kamp med demoner både utenfor og inne i henne selv. Årets vinnerbok er ifølge forfatteren et eventyr for voksne som samtidig er en kriminalroman, eller, slik juryen ser det, den beste kriminalromanen i 2018 i et sterkt tetfelt av gode romaner», lyder juryens begrunnelse i følge VG.

Prisen ble delt ut på Litteraturhuset i Oslo.

Dronen ble godt mottatt av det norske anmelderkorpset da den kom ut i fjor.

Fra VG fikk den terningkast 5.

Øvrig nominerte til Rivertonprisen 2018 var Gard Sveen for boken Bjørnen, Samuel Mørk med Gutten som elsket rådyr, Tore Aurstad og Carina Westberg med Djeveldansen og Heine Bakkeid med Møt meg i paradis.

Årets jury besto av Asker-forfatter Trude Teige, forfatter og litteraturanmelder Elin Bjørhei, opprinnelig fra Kolsås, og juryleder Hans H. Skei.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.