Skip to main content

Prises for debut om omsorgssvikt

Forfatter Trine-Lise Rygh bor selv på Kolsås med mann, to barn og to katter. Nå er hun i gang med en ny roman om noe helt annet.

Forfatter Trine-Lise Rygh bor selv på Kolsås med mann, to barn og to katter. Nå er hun i gang med en ny roman om noe helt annet. 

Foto: TRINE JØDAL

Debutant Trine-Lise Rygh har fått ros og pris for «Hundedager», der jeg-personen, i likhet med henne selv, varslet om omsorgssvikt. 

Handlingen i «Hundedager» utspiller seg i den mystiske perioden fra 23. juli til 23. august – de såkalte hundedagene, når mye ubehagelig kan skje. 

I dette tilfellet handler det om omsorgssvikt, et tema som engasjerer henne veldig. 

– Alle barn, og spesielt de som er offer for omsorgssvikt, fortjener en stemme. Vi har alle et moralsk ansvar overfor disse barna. Et ansvar for å melde fra, hvis vi mistenker at et barn utsettes for omsorgssvikt, sier Trine-Lise Rygh. 

Sårbare barn

Tess, hovedpersonen i romanen hennes, føler veldig sterkt på dette ansvaret, fordi hun gikk under radaren selv. Mange så, men ingen grep inn. 

– Det er én scene i boken, der jeg-personen går inn i en situasjon og blander seg, som jeg har opplevd selv og som har satt spor. Jeg har blitt ekstra oppmerksom på sårbare barn, sier Rygh som skriver historien rundt denne opplevelsen. Men resten av boken er ikke selvopplevd. 

Styret i Landslaget for språklig samling ga nylig Trine-Lise Rygh pris for Hundedager som utkom i regi av forlaget Vigmostad & Bjørke i fjor.

I juryens begrunnelse heter det at forfatteren «på en kunstnerisk overbevisende måte får frem helt grunnleggende aspekter ved det aktuelle og svært alvorlige samfunnstemaet omsorgssvikt».

Gode kritikker

Dette er 49. gang språkprisen deles ut, første gang var i 1963. Blant tidligere prismottagere finner vi navn som Dag Solstad, Mona Høvring og Per Petterson.

– Å få denne prisen var først og fremst veldig gledelig og ikke noe jeg forventer som debutant. Man opplever et tomrom når man har gitt ut en bok og forventer ikke oppmerksomhet. Dette gir motivasjon til å fortsette, sier Rygh som er i gang med en ny roman med et annet tema.

Sigmund Jensen i Stavanger Aftenblad er en av flere anmeldere som løfter frem Ryghs bok.

– Hvor skal grensen for det moralske ansvaret og inngrepsterskelen trekkes når denne kjerneverdien kommer i konflikt med barnets behov og rettigheter? Slike spørsmål er det Rygh i sin gode, stilsikre og dessverre stadig aktuelle roman, i nærgående sceniske, ofte hjerteskjærende skildringer, og på et radikalt bokmål, belyser og behandler, men uten entydig å besvare, skriver han.

– Det er som om denne boken – Hundedager – tar tak i meg i det innerste i sjelen og rister meg skikkelig, skriver Jørn-Kristian Jørgensen i bokstaver.no

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.