Skip to main content

Prestisje-nominasjon til Vigdis Hjorth

Vigdis Hjorth har fått mange priser for bøkene sine. Nå er romanen «Er mor død» nominert til Nordisk råds litteraturpris. Bildet er fra da Hjorth mottok Asker kommunes kulturpris i 2015.

Vigdis Hjorth har fått mange priser for bøkene sine. Nå er romanen «Er mor død» nominert til Nordisk råds litteraturpris. Bildet er fra da Hjorth mottok Asker kommunes kulturpris i 2015. 

Foto: Anette Andresen

Nesøya-forfatter Vigdis Hjorth er nominert til Nordisk råds litteraturpris for andre gang. 

Denne gang er hun nominert med boken «Er mor død». 

Romanen er allerede nominert til Brageprisen, Kritikerprisen, Ungdommens kritikerpris og Subjektprisen.

I juryens begrunnelse heter det blant annet at «Vigdis Hjorth har i flere tiår vært blant de viktigste forfatterne som skriver på norsk. Likevel har noe skjedd de siste årene. Hun har fått flere lesere, flere oversettelser til flere språk, flere priser, men mange kritikere vil også si: Hun har skrevet stadig bedre bøker.»

Får gratulasjoner

Dagbladets litteraturanmelder, Inger Bentzrud, mener det er på høy tid at Hjorth nå får prisen. 

– Jeg synes forfatterskapet hennes bare har vokst og vokst i betydning, også når det gjelder kvalitet. Jeg håper med hele meg at hun får prisen. Nå er det hennes tur, basta, sier Bentzrud. 

På Hjorths forlag, CappelenDamms Instagram-profil, får leserne komme med sine gratulasjoner. 

– Hun får den. Garantert, skriver en. 

– Sååå innmari fortjent, skriver en annen. 

Virkelighetslitteratur

I boken «Er mor død» utforsker Vigdis Hjorth mor-datter-relasjonen og går dypere i en problematikk hun har undersøkt i flere av sine romaner. Boken tar for seg frigjøring og strid i nære relasjoner og spørsmål om hvem som eier en fortelling. 

Da Hjorth ga ut boken «Arv og miljø» i 2016, skapte det offentlig familiestrid og debatt om virkelighetslitteraturen. Ved utgivelsen følte familien Hjorth seg utlevert. Familien gikk til søksmål da boken ble satt opp som teaterstykke på Den Nationale Scene i Bergen. 

Tradisjonsrik pris

Nordisk råds litteraturpris deles ut 2. november i København. Prisen er blitt delt ut siden 1962 og gis til et skjønnlitterært verk som er skrevet på et av de nordiske språkene. 

Formålet med prisen er å øke interessen for de nordiske kulturfellesskapet, og skal bidra til å synliggjøre det nordiske samarbeidet. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.