Skip to main content

Mener alle kan finne ekte kjærlighet

Anniken Lien Mathisen fra Snarøya har selv opplevd nederlag og avvisninger i kjærlighetslivet. Nå veileder hun andre i podkast og bok
Anniken Lien Mathisen fra Snarøya har selv opplevd nederlag og avvisninger i kjærlighetslivet. Nå veileder hun andre i podkast og bok
Foto: KNUT BJERKE

Anniken Lien Mathisen fra Snarøya har selv opplevd nederlag og avvisninger i kjærlighetslivet. Nå veileder hun andre i podkast og bok. 

I voksen alder fant Anniken endelig den ekte kjærligheten, men det var først etter hun ble bevisst kjærlighetsmønsteret sitt og hadde gjort en ryddejobb i det hun beskriver som et fastlåst tankemønster.

Anniken Mathisen har skrevet en bok om kjærlighetsmønster.

Anniken Mathisen har skrevet en bok om kjærlighetsmønster.

Hun er i dag sertifisert Master Coach i NLP og er forfatteren bak boken Kjærlighetsmønster. 

Mathisen driver også podkast sammen med Björg Thorhallsdottir. Nå har de laget 79 ukentlige episoder og har 6.000-9.000 nedlastinger med 2.000–3.000 unike lyttere i uken.

– Helt opp i tyveårene forelsket jeg meg ikke i de som forelsket seg i meg. Jeg valgte i stedet de som var utilgjengelige tidsmessig eller følelsesmessig, i likhet med min egen far, forteller 52-åringen.

 – Jeg vokste opp i en familie med en kjærlig mor. Min far var veldig sjarmerende og morsom å være sammen med. Men han var mest opptatt av jobb. Dette skapte et mønster i meg som gjorde at jeg ble tiltrukket av avvisning, mener hun. 

Knakk koden

Da karrieren skjøt fart spurte hun seg selv hvorfor får jeg det til så bra på jobb, men ikke i kjærligheten. Etter å ha gått i terapi og flere coaching-kurs følte hun at hun knakk koden. 

– Du må begynne med deg selv, og se om du har et dysfunksjonelt kjærlighetsmønster, sier Anniken Lien Mathisen.

– Du må begynne med deg selv, og se om du har et dysfunksjonelt kjærlighetsmønster, sier Anniken Lien Mathisen.

Foto: KNUT BJERKE

– Jeg oppdaget at det ikke var noe galt med mennene jeg møtte, heller ikke med meg. Jeg oppdaget at mange av valgene jeg tok var styrt av et gammelt tankemønster som sa jeg ikke var bra nok. Da jeg skjønte at jeg var noe annet enn det, fikk jeg kontakt med den trygge delen av meg selv og klarte å sette sunne grenser, sier Mathisen. 

– Nå lever jeg i det kjærlighetsforholdet jeg har ønsket meg i hele mitt liv. Det trodde jeg ikke for 20 år siden.

For Anniken snudde alt da hun begynte å se etter noen som hadde de samme grunnverdier som hun selv: Familie, tid sammen og kjærlighet. 

Definer egne verdier

– Fra våre foreldre får vi de første tilknytningserfaringer, identitet og rollemodeller for de voksnes parrelasjon. Og det meste av dette skjer ubevisst, sier psykoterapeut Anne Amlund Olafsbye ved Asker og Bærum Parterapi.

– For den vokse parrelasjonen kan det være viktig å bli bevisst på hva vi opplevde som meningsfullt og verdifullt, som vi gjerne vil videreføre, og hva vi ønsker å gjøre annerledes.

Psykoterapeut Anne Amlund Olafsbye ved Asker og Bærum Parterapi.

Psykoterapeut Anne Amlund Olafsbye ved Asker og Bærum Parterapi.

FOTO: PRIVAT

Hva som definerer et godt kjærlighetsforhold er individuelt, understreker Amlund Olafsbye.

– Hva som er viktig, har mening og verdi er ulikt for oss alle. Derfor kan det være fint å tenke over: Hva er en god kjærlighetsrelasjon for meg? Hva er det viktigste, hva vil jeg prioritere som det avgjørende for å ville gå inn en kjærlighetsrelasjon?

– Jo mer bevisst vi er på hva vi ønsker og har behov for, hva som gir livet et meningsfullt innhold og hvem vi er, jo mer bevisst og klare blir vi på hva den gode kjærlighetsrelasjon skal inneholde.

Begynn med deg selv

Anniken Mathisen råder også andre til å begynne med seg selv først, hvis man søker etter kjærlighet.

– Du må se om du har et dysfunksjonelt kjærlighetsmønster. Det er en stor jobb å gjøre, men det er så verdt det. Alle er elskbare uansett alder, form og farge. Over hele verden ser du at alle typer mennesker finner kjærligheten, sier Mathisen.

Hun mener den store jobben er å bli glad i alle sider av seg selv, og at det fine er at man kan begynne denne jobben selv om man ikke har en partner.

– Du trenger ikke ha kjæreste for å bli glad i deg selv, våkne opp og kjenne på en indre ro glede og livsgnist. Egenkjærligheten er der hele tiden, men det er opp til oss å finne den.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.