Skip to main content

Lillegraven leter frem egen frykt i ny krim

Ruth Lillegraven har skrivestue på Bærums Verk. Nå er hun ute med sin andre krimroman.
Ruth Lillegraven har skrivestue på Bærums Verk. Nå er hun ute med sin andre krimroman.
Foto: EVA GROVEN

– Jeg prøver å sette meg inn i panikken hun føler, sier Ruth Lillegraven. I «Av mitt blod» opplever hovedpersonen at sønnene blir kidnappet. 

Ruth Lillegraven (42) fra Lommedalen er klar med oppfølger til krimdebuten «Alt er mitt» fra 2018. Flere av hovedpersonene dukker opp i «Av mitt blod», blant annet vestlendingen Clara, bosatt på beste Oslo Vest.

– Når boken starter, er Clara nettopp blitt utnevnt til justisminister. Men før det, er det en prolog, der sønnene ligger i et bagasjerom og noe dramatisk har skjedd, sier Lillegraven.

Hun røper at første del av «Av mitt blod» handler om livet som statsråd, med trusler og press fra alle kanter, før Clara kommer hjem en dag og oppdager at sønnene er borte. 

Tilbake ligger et brev med beskjed om at guttene vil bli drept om hun forteller noen om det som har hendt. Hun starter så jakten på egen hånd, for å finne ut hva som har skjedd og hvem som har tatt dem.

Solgt til syv land

Lillegravens første krim «Alt er mitt» er hittil solgt til syv land – blant annet Tyskland, Frankrike og Italia. Nordisk Film har kjøpt rettighetene til boken.

Den ble i 2019 hovedbok i Bokklubben Krim og Spenning. «En bok med veldig gode portretter av hovedpersonene og med et bra plott som driver deg som leser fremover», mente redaksjonssjef Erlend Sørskaar i Bokklubben den gang. 

Begge krimromanene er lest inn som lydbøker av Gard Skagestad. «Av mitt blod» er allerede forhåndssolgt til fire land. 

Ruth Lillegraven debuterte som romanforfatter med boken «Mellom oss». Den handler om alt vi ikke kan eller ikke vil snakke om.

Ruth Lillegraven debuterte som romanforfatter med boken «Mellom oss». Den handler om alt vi ikke kan eller ikke vil snakke om.

Foto: KARL BRAANAAS

– Barn og vold mot barn var et viktig tema i «Alt er mitt». Barn er også sentralt her, men på en annen måte. Den første boken handlet i tillegg om frykten for at dine nærmeste skjuler noe viktig for deg, sier Lillegraven.

– Tar du ut din indre frykt i bøkene?

– Man må grave i sitt indre for at det skal bli levende og godt. Jeg er mor selv, og det verste som kan skje oss som foreldre er jo at det skjer noe med ungene. Jeg forsøker å sette meg inn i panikken og desperasjonen Clara føler, sier Lillegraven.

– Guttene i boken er ikke så veldig mye eldre enn mine egne tvillingsønner, men de er selvsagt ikke identiske. Jeg har ikke alltid oversikt over hvilke assosiasjoner som dukker opp når jeg skriver, fortsetter hun.

Planlegger bok tre

Lillegraven har gitt ut flere diktsamlinger og barnebøker. Diktboken «Urd» sikret henne Brageprisen i 2013 og bokbloggernes «åpen klasse»»-pris i 2014.

I fjor ga hun ut langdiktet «Dette er andre dagar» om koronalivet. Krimbøkene er skrevet dels på nynorsk, dels på bokmål. Den viktigste fortellerstemmen i den siste, har en av sønnene – på bokmål. 

Lillegraven har allerede tanker om hva som kan skje i bok tre.

– Clara rekker ikke å være mye på jobb i bok to, og jeg tror nok hun i den tredje boken skal få være mer justisminister. Jeg jobber meg mer og mer inn i dette universet og blir nysgjerrig selv på hvordan det skal gå med disse personene.

Selv var hun i åtte år taleskriver for fire ulike statsråder i Samferdselsdepartementet.

– Den erfaringen gjør det lettere å skrive om en statsråd og et departement. Jeg har vært på mange morgenmøter med politisk ledelse, og kjenner igjen mye av knivingen innad og mellom de ulike instansene. Det er gøy å leke seg med dette. Jeg tenkte den gang at jeg ville bruke det til noe.

Ruth Lillegravens dikt fra boken «Urd».

Ruth Lillegravens dikt fra boken «Urd». 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.