Skip to main content

Gir ut krim 24 år etter hans død

Max Manus het egentlig Maximo Guillermo Manus og bodde i Asker.

Max Manus het egentlig Maximo Guillermo Manus og bodde i Asker. 

FOTO: PRIVAT

Spenningsromanen «Rottejegeren»» som krigshelt Max Manus skrev i 1948, blir gitt ut for første gang i mars i år.

Kompani Linge-løytnant og krigshelt Max Manus (1914–1996) Asker skrev manuset til «Rottejegeren» for 70 år siden. Det har i alle år vært en godt bevart familiehemmelighet, men i mars kommer romanen ut på Kagge forlag.

Virkelighetens rottejegere var norske motstandsfolk som likviderte angivere, torturister og andre nordmenn som jobbet for tyskerne. I sentrum for handlingen står forfatterens alter ego «Freddy» og en gruppe veteraner:

«De forsøker å finne sin plass i samfunnet og kjærligheten, men døyver de vonde minnene fra krigen med alkohol og andre utskeielser. Det er en fortelling om krigens virkelige pris – fra en person som visste bedre enn de fleste hva han snakket om», står det i bokomtalen. 

Slapp selv

Selv om hovedpersonen i boken, Freddy, har mange likhetstrekk med Max Manus selv, har det ifølge familien aldri vært snakk om at Manus utførte disse motstandsoppdragene selv. Det sier redaktør av boken, Aslak Nore til VG:

– Til familien snakket han om at han var glad han slapp å likvidere, men han kjente mange som hadde gjort det. Vi vet jo også at Oslogjengen, som han tilhørte, drev med dette. Disse erfaringene bruker han i boken. Freddy er en plaget mann – som rives og slites av det han har gjort, sier Nore. 

I 1945 og 1946 ga Max Manus også ut de selvbiografiske bøkene «Det vil helst gå godt» og «Det blir alvor» og i 1995 ga han ut «Mitt liv». Romanmanuset fra 1948 ble, ifølge Nore, trolig ikke utgitt i sin tid, fordi den i etterkrigstiden ville vært svært kontroversiell.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.