Skip to main content

Frister med spenning for ungdom

Askerbøringene Alexander Løken, Magnus Buen Halvorsen, Anne Elvedal og Elin Unstad skriver alle bøker for unge.

Askerbøringene Alexander Løken, Magnus Buen Halvorsen, Anne Elvedal og Elin Unstad skriver alle bøker for unge. 

Foto: KARL BRAANAAS

– Vi skriver for de aller viktigste leserne, sier fire Asker-forfattere som alle gir ut spenningsbøker for ungdom. 

Blant de fire er Anne Elvedal fra Vettre i Asker som er ute med «Den sorte bruden», bind to i trilogien «Dødens spill», en paranormal grøsserserie som produksjonsselskapet Monster nylig kjøpte film- og tv-rettighetene til.

Hovedpersonen er 15-årige Helene som bor i Hommelvik. Da hennes fostersøster forsvinner sporløst på vei hjem fra butikken, trosser Helene advarselen om å aldri ta i bruk sine evner til å kommunisere med døde – og kastes inn i et farlig spill styrt av mørke krefter.

– Det er mye fra mitt eget liv som har inspirert meg til å skrive denne trilogien, handlingen er lagt til hjemstedet mitt i Trøndelag, og i bok 1 mister hovedpersonen faren sin i en ulykke. Jeg mistet også faren min på samme måte, selv om jeg var voksen da det skjedde, forklarer Anne Elvedal, som fra før er en anerkjent manusforfatter fra film og tv, blant annet «Børning 2», «Wisting og «Twin». Sistnevnte er solgt til rundt 50 land. 

– Jeg har alltid vært opptatt av meningen med livet, og etter at faren min døde ble jeg enda mer søkende, spesielt etter å vite hva som egentlig skjer etter døden. Det er sånn jeg liker å jobbe, å utforske spennende tema og skrive innenfra personene, sier Elvedal. 

Youtube-krim

Lærer og forfatter Magnus Buen Halvorsen fra Heggedal er lærer på Hagaløkka skole. I år slapp han sin fjerde bok «Bakgårdshund». Den handler om Balal og hans familie som kommer til Norge etter en dramatisk hendelse i hjemlandet. Han og kompisene driver en YouTube-kanal. For å få flere følgere tar de i bruk drastiske virkemidler som får store følger for Balals familie. 

Noen av Alexander Løken, Magnus Buen Halvorsen, Anne Elvedal og Elin Unstads spenningsbøker for unge.

Noen av Alexander Løken, Magnus Buen Halvorsen, Anne Elvedal og Elin Unstads spenningsbøker for unge. 

Foto: NINA ABRAHAMSEN

– I jobben som lærer på Hagaløkka er jeg opptatt av det flerkulturelle og hvordan det kan oppleves å komme til Norge. Mange har forventninger om et fritt og trygt land. Da kan for eksempel et terrorvarsel oppleves svært dramatisk, sier Halvorsen, som synes det var spennende å utforske temaer som identitet, vennskap og tilhørighet for en guttegjeng med ulike bakgrunner. 

– Det er spennende å skrive for barn og ungdom. De er i en fase der de utvikler seg masse og det er mye som drar dem hit og dit. Det gjør det meningsfullt å forsøke å nå inn i denne aldersgruppen. 

Psykologisk thriller

Elin Viktoria Unstad fra Asker, har skrevet den psykologiske boken «Brådypt» for ungdom som hun også har fått pris for. I fjor ga hun ut barneboken «Magiprøven».

– Det er mer gøy å skrive for barn og unge enn for voksne. Du kan slå deg litt mer løs, finne på sprø ting og ikke være så seriøs, sier Unstad, som leser høyt for sønnene sine hver kveld.

– Eldstemann på 13 hører også på. Jeg håper det vil inspirere ham til å bli en leser selv.

Mystikk og grøss

Prisbelønte Alexander Løken fra Nesøya har gitt ute en rekke barne- og ungdomsbøker. For ungdom skriver han grøssere inspirert av folkeeventyr og mystikk, den seneste er «Heksenatten». Nå er han i startgropen med en overnaturlig grøsser for ungdom, inspirert av historiske hendelser.

– Det var også grøss, fantasy og overnaturlige ting jeg selv likte å lese i oppveksten, sier Løken som er nyvalgt leder av Norske barne- og ungdomsforfattere.

– Målet vårt er å skrive de beste bøkene for de viktigste leserne. I dag er det utfordrende å få ungdom til å lese. Dessverre er det mange som detter av lasset på ungdomsskolen etter det vi kaller «slukealderen» rundt 10–11 år. Vi forfattere må konkurrere med mobiler og tv-serier. Håpet er at strømming av lydbøker hjelper, men helst vil vi at de unge leser selv.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.