Foreldre skaffet 50.000 kr til bøker
Foreldrene så at skolebiblioteket ikke holdt mål og tok grep. – Nå har vi ikke bare bøker vi har lest, sier elevene.
– Vi er så heldige som har foreldre som står på. Uten dem hadde ikke dette gått, sier bibliotekar Sølvi Graffer fra Heggedal og rektor Ingvild Onarheim fra Høn.
Etter å ha fått tilslag på 50.000 kroner har foreldrene kjøpt inn nesten 250 nye bøker i samarbeid med elevene, leseansvarlig på skolen og skolebibliotekaren.
– Vi i FAU på Rønningen skole så at skolebiblioteket ikke holdt mål og søkte Sparebankstiftelsen om midler, sier FAU-representant i 6. klasse, Monica Storjordet.
I tillegg har FAU gitt 5.000 kroner fra egen kasse. Nå er foreldrene snart i havn med plastring, registrering og plassering og de ansatte kan fylle opp med nye bøker i alle sjangre.
Elever anbefaler
Elev Ludvig Løvmo Lomsdalen (11) er bibliotekansvarlig på skolen sammen med Saad Iqbal (12) og Eiri Aashildrød (11).
– Mine favoritter er tegneseriebøkene om Tom Gates. De har jeg både lest og anbefalt til andre, sier Ludvig, mens tvillingbroren Theodor liker best «Mine Craft»-bøker som gir nye ideer og kunnskap om spillet.
Eiri liker best kryptobøker og tegneserier, det samme gjør Saad, mens Danielle Dolev (11) liker best Harry Potter, fantasy og humor.
– Når en av oss oppdager en bok, vil alle ha den. «Fimbulvinter» har alle i klassen lest, forteller Danielle og understreker at det er viktig hvordan bøkene er plassert for at elevene skal finne frem.
– Vi har nå organisert etter tema, i stedet for alfabetisk. Samtidig legger vi frem gode bøker for å friste elevene, sier bibliotekaren.
Ros fra skolesjefen
Butikkansvarlig Marianne Nilsen ved Norli på Trekanten forteller at tegneserieromaner, eventyr og fantasy er populært blant barna, det samme er faktabøker. For to år siden dokumenterte Budstikka lesegleden ved Rønningen skole etter at de hadde vunnet en lesekonkurranse i regi av bokhandelen. Og siden har lesegleden bare vokst.
– Vi ser stadig at elevene leser eller diskuterer bøker i friminuttene, forteller lærer og leseansvarlig Marte Tovsrud Syverinsen.
– Barn som blir glade i å lese lykkes med å ta til seg livslang læring, sier rektor.
– Det er supert at foreldrene tar dette initiativet. Det er viktig at elevene har god tilgang på bøker i tillegg til det digitale. Det er en trend at det leses for lite, sier skolesjef Kai Erik Lund.
Han skulle gjerne sett at kommunen hadde penger til å ruste opp alle skolebibliotekene.
– Vi kunne tenkt oss flere midler til både det ene og det andre. Men skolene har en budsjettramme de selv kan prioritere innenfor. Det å lage en standard for alle 40 skolene er heller ikke formålstjenlig. Skolene har frihet til å velge fordelingen mellom bøker og digitale læremidler. Vi har ikke noen ens politikk på det. Skolene har ulike behov.