Skip to main content

Debuterer med roman om ødeleggende forhold

Musiker Sandra Kolstad romandebuterer med «To ord for ødeleggelse». Her foran et verk laget av kunstnermannen Anders Holen.

Musiker Sandra Kolstad romandebuterer med «To ord for ødeleggelse». Her foran et verk laget av kunstnermannen Anders Holen.

Foto: NINA ABRAHAMSEN

Musiker Sandra Kolstad fra Bærum debuterer med roman – ti år etter sitt første plateslipp. 

– Å gi ut boken er veldig stort for meg, større enn å gi ut en plate, sier musiker og komponist Sandra Kolstad (36) fra Eiksmarka, som gir ut sin første roman «To ord for ødeleggelse» neste uke. 

Boken har sakte, men sikkert, blitt til mellom turneer og plateinnspillinger.

– Ofte skriver jeg for å finne ut av ting. Jeg har alltid lurt på hvorfor noen blir i et destruktivt forhold og hva som gjør at noen klarer å gå. Jeg har vært i kontakt med dette selv. Det vet jeg veldig mange har, sier Kolstad som nå bor på St. Hanshaugen i Oslo med billedkunstner Anders Holen (34) og deres sønn Stellan (6 mnd).

Som en vampyr

To ord for ødeleggelse er en fortelling om to kvinner som møtes på et galleri i Malmö. Frida er der for å holde en forelesning om en tekst hun har skrevet, da det kommer en kvinne bort, en voldsomt karismatisk skikkelse som gjør veldig inntrykk på henne. 

Etter veldig kort tid innleder de to et forhold og snart flytter de sammen, hjem til Nina som bor i det forfatteren kaller Syden.

– Boken handler om hvordan relasjonen mellom dem utvikler seg, og som viser seg å bli veldig mørk og destruktiv. Den handler om Fridas kamp om å bevare seg selv og etter hvert finne tilbake. Jeg liker å bruke kolonialiseringsbegrepet. Frida har et svakt «jeg», som blir kolonialisert av et sterkt «du», forklarer Kolstad

Sandra Kolstad med sønnen Stellan (6 mnd). – Navnet betyr den fredelige, og det stemmer godt, sier hun.
Sandra Kolstad med sønnen Stellan (6 mnd). – Navnet betyr den fredelige, og det stemmer godt, sier hun.

– Det blir nesten som en vampyrrelasjon. Det handler om manipulasjon, følelsesmessig utpressing og virkelighetsforvrengning. Dette skjer ikke med oss kun i kjærlighetsforhold, men også i vennskap og i politikken, mener forfatterdebutanten.

Mirakuløs løsrivelse

Hun er selv åpen om at hun har frigjort seg fra et forhold som var både «destruktivt og giftig». 

Det er jo dritskummelt å hengi seg fullt og helt til noen.
Sandra Kolstad, musiker, komponist og forfatter

– I starten oppleves det som du endelig møter et menneske som ser deg og forstår deg, ofte kommer det destruktive snikende. Noen er enormt flinke til å volde smerte og iscenesette seg selv. Det er gjerne forkledd som stor kjærlighet, sier Kolstad. 

Skrev som liten

Hun er musiker, komponist, produsent og tekstforfatter. Dermed har hun lenge jobbet i skjæringsfeltet mellom musikk og litteratur. 

Hun har gitt ut seks kritikerroste album og jobbet som komponist for scenekunst. De siste utgivelsene kom i 2019 med albumene «Burning Love» og «Elv på Himmelen», hvor hun tonesatte tolv dikt av Jon Fosse. 

Trangen til å skrive har alltid vært der. 

 – Da jeg gikk på Eiksmarka skole, skrev jeg dikt og noveller og egentlig mitt første bokmanus med tittelen «Indianergutten». Fem håndskrevne kladdebøker som jeg har liggende ett eller annet sted. Det å gi ut bok er mye større for meg enn å gi ut musikk.

Sandra Kolstad fikk pianoet av oldemoren sin. Det er her hun lager mye av musikken sin.

Sandra Kolstad fikk pianoet av oldemoren sin. Det er her hun lager mye av musikken sin. 

Foto: NINA ABRAHAMSEN

Allerede som seksåring ønsket hun å spille piano.

– Det kom litt ut av det blå, for ingen av foreldrene mine spilte. Det var min oldemor som forbarmet seg over meg og kjøpte det hvite pianoet til meg. Hun het Elise og jeg fikk pianoet på den betingelse at jeg skulle lære meg «Til Elise» og spille for henne før hun døde. Heldigvis rakk jeg det. 

Det er også ved pianoet Kolstad komponerer musikken sin. Lenge var hun veldig dedikert og spilte blant annet hos Wolfgang Plagge i mange år. Da hun begynte å skrive egen musikk, tok det over for det klassiske. 

For tiden jobber hun med et nytt album som kanskje kommer i slutten av året. 

– Den første platen ga jeg ut 29. april for ti år siden. Boken kommer nøyaktig ti år etter, uten at det var planlagt sånn. Det er litt artig. Det er som livet går i en syklus.

– Rar klubb

Forfatter og musiker Ketil Bjørnstad fra Bekkestua synes det er spennende at flere enn ham opererer innenfor flere uttrykksformer. 

– Jeg ønsker Sandra velkommen inn i denne rare klubben av musikere og forfattere. Vi trenger flere og jeg gleder meg til å lese boken hennes. 

Selv synes han det tidvis har vært en krevende balansegang.

– Det er fordi man ønsker å bli tatt alvorlig i begge genre. Det vil nok ikke ramme henne og var vanskeligere på 70-tallet da jeg var ung. Innenfor musikken er det flere som driver med litteratur nå, i og med at de også skriver tekstene selv. Jeg er helt sikker på at hun klarer det fint og ønsker henne lykke til.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.