Det vil si Therese Aasviks ferske roman «Byer uten deg» er allerede ute av skapet.

– Jeg var heldig og fant boken hennes her i går, sier Marie Thallaug Heuch. Hun er ivrig bruker av bokbytteskapet Aasvik og mannen hennes, har satt opp ved veien like nedenfor hytta deres på Brønnøya. Der kan øyfolket sette inn bøker de har lest og ta med seg noen de ikke har lest. Og det koster ikke en krone.

– Fint å ha i nabolaget, jeg er veldig glad i bøker og er ofte innom bokbytteskapet. Sist satt jeg inn noen bøker av Anne B. Ragde, sier Heuch som ikke minst setter pris på tilbudet fordi man befinner seg på en bilfri øy der alt må bæres, eller fraktes på sykkel og tralle.

– Det er slitsomt å ta med seg ting ut på øya. Er alltid mye å bære på, så det er deilig og slippe å dra på bøker, sier hun.

– Vanlig i USA

– Ideen til bokbytteskap fikk jeg fra USA, hvor jeg bodde i syv år. Der er det helt vanlig å ha et bokbytteskap i nabolaget, sier Aasvik, og fortsetter; – Og jeg er jo forfatter, og har lyst til å fremme bøker. Fordi de tar oss inn i univers der vi kan lage våre egne bilder, se for oss ting selv, sier hun.

LES OGSÅ: Gratis bøker på strender i Asker

Aasvik debuterte med romanen «Fie faller» i 2016, og ga i 2017 ut «Noe skal skje», og er nå ute med sin tredje bok på like mange år.

LES OGSÅ: #100 - Drømmer om å leve av forfatterskapet

– Ansvar for egen lykke

– Den handler om Astrid, en ung kvinne som jobber som illustratør, men som maler akvarellbilder i hemmelighet. En dag ser eieren av gården hun bor i på Grønland akvarellene hennes. Han tror på henne som kunstner, og gir henne i oppdrag å male en av bygårdens yttervegger. Derfor reiser hun ut i Europa for å finne motivet, sier Aasvik. Og legger til at boken også inneholder en kjærlighetshistorie, for Astrid søker etter svar på hvorfor kjæresten forlot henne.

– Noe eksplisitt budskap i romanen?

– Ja, å forsøke å ta ansvar for sin egen lykke. Astrid inntar en offerrolle etter kjæresten forlot henne, hun anser sin sorg og tyngde som bare hans skyld og har dermed gitt fra seg muligheten til å gjøre noe med det selv. Man må møte og romme det som har skjedd en i livet, men etter hvert også være den som fører til at noe skjer. Et annet viktig budskap i boken er å finne sitt autentiske uttrykk som skapende menneske, sier hun.