Skip to main content

Bokdebutant: – Ønsker å gi folk et bredere perspektiv på virus

Lege og bæring Eystein Hellstrøm Hoddevik (41) har gitt ut bok om virus.

Lege og bæring Eystein Hellstrøm Hoddevik (41) har gitt ut bok om virus. 

Foto: EVA GROVEN

Lege Eystein Hellstrøm Hoddevik (41) debuterer som forfatter med boken «Virus på reisefot». Den handler om noe vi alle har fått et veldig nært forhold til det siste året.

Hellstrøm Hoddevik ble oppfordret av sin norsklærer til å bli forfatter allerede som 15-åring på Østerås ungdomsskole. Når han 25 år senere ringte læreren for å takke henne, husket hun fortsatt rådet hun ga og var glad for å høre at han hadde fulgt oppfordringen.

– Jeg har forsøkt å skrive en underholdende bok med et glimt i øyet og humor. Det er jo litt skummelt når temaet omhandler både sykdom og potensiell død, sier bokdebutanten.

Selv om Hellstrøm Hoddevik tror at mange er lei av å høre om Sars-Covid II viruset, tror han også pandemien har ført til at mange har lyst til å forstå og se større sammenhenger rundt temaet.

Fornyet relevans

Det var svineinfluensa-epidemien og massevaksinasjonen i Norge etterpå, som førte til at bæringen først begynte å skrive på boken.

– Jeg begynte på manuset i 2009, og tok det frem da forlaget spurte om jeg hadde lyst til å ta opp arbeidet med den igjen da koronapandemien kom til Norge, forteller Hellstrøm Hoddevik.

Etter flere år i utlandet har Eystein Hellstrøm Hoddevik og kona Hilde nå bygd hus på Grav og satt rot i Bærum.

Etter flere år i utlandet har Eystein Hellstrøm Hoddevik og kona Hilde nå bygd hus på Grav og satt rot i Bærum.

Foto: EVA GROVEN

Til daglig jobber 41-åringen som lege ved avdeling for patologi ved Oslo universitetssykehus og er universitetslektor ved Det medisinske fakultetet. En del av motivasjonen hans for å skrive om temaet, var å drive folkeopplysning om noe så abstrakt som et «usynlig» virus.

– Målet er jo at alle skal bli eksperter på virus og vaksiner, sier Hellstrøm Hoddevik spøkefullt.

Virushistorier

«Virus på reisefot» tar for seg 12 ulike virus i ulike kapitler. Historien om virus handler vel så mye om sykdommene de forårsaker, og skjebnene til menneskene som rammes, forklarer den nyetablerte forfatteren.

– Det aller første tilfellet av HIV-viruset i Norge ble oppdaget tilbake i 1962, og allerede da klarte norske forskere å spore importen av viruset til sjøveien fra Afrika, forteller Hellstrøm Hoddevik.

Boken tar også for seg polioviruset som førte til sykdom som gjorde at mange pasienter, også her hjemme i Norge, måtte leve med lammelser og pustehjelp hele livet.

– Polio tvang oss til å lære hvordan vi skal dyrke virus på celler i laboratoriet. Det ble løsningen på hvordan vi kunne utvikle vaksiner mot det. Vi har noe å lære fra hvert virus, forklarer forfatteren.

Kunnskap om biologi og medisinske fremskritt i det 20. århundre har ført til at koronapandemien ble langt fra like ille som andre sykdommer vi har sett opp igjennom historien, mener Hellstrøm Hoddevik.

Han sammenligner periodene med innovasjon som oppsto under og etter verdenskrigene, og bekjempelsen av moderne viruspandemier.

– Vi har nå satt verdensrekord i vaksineproduksjon. Allerede etter noen måneder hadde vi over 200 vaksinekandidater. Av disse har vi nå fått tilgang til fem som har blitt testet og distribuert på mindre enn ett år her i Norge. ­Hurtigheten på vaksineutviklingen og den nye teknologien som står bak, er uten sidestykke i verdenshistorien, forklarer bokdebutanten engasjert.

Økende interesse 

Butikksjef på Norli Bokhandel på Sandvika Storsenter, Heidi Pedersen, har ennå ikke rukket å lese boken, men sier det er svært stor interesse for sakprosabøker blant kundene. Hun mener også at timingen for bokens tema er god.

– Dette er en bok-gruppe som har vokst mye de siste årene. Folk er mer vitebegjærlige og vil ikke bare ha skjønnlitteratur og krim, de vil også lære noe når de leser bøker, sier Pedersen.

Beate Norgaard, innkjøpsansvarlig for fagbøker for Asker bibliotek sentrum bekrefter den økende interessen for faglitteraturgenren, men har ikke merket at folk spesielt etterspør bøker om pandemier og sykdom.

Beate Norgaard, innkjøpsansvarlig for fagbøker for Asker bibliotek sentrum

Beate Norgaard, innkjøpsansvarlig for fagbøker for Asker bibliotek sentrum

Foto: ULF HANSEN

– Vi har jo kjøpt inn en del av det som har kommet av nye bøker med dette som tema, men har i større grad sett at folk ønsker å låne faglitteratur om oppussing, bygging og norgesferie, sier Norgaard.

De kjøper inn mye av nye bøker på etterspørsel fra publikum, forklarer Norgaard, som regner med at de også vil få inn Hellstrøm Hoddeviks debutbok til biblioteket i Asker sentrum.

– Dette må jo være interessant, for det er jo en del av hverdagen til folk nå, sier hun.

Endelig hjemme

Etter flere år i utlandet har Eystein Hellstrøm Hoddevik og kona Hilde nå bygd hus på Grav og slått rot i Bærum. Nå gleder han seg til samfunnet åpner opp så han kan starte opp en lokal sjakk-klubb.

– Når vi snart oppnår flokkimmunitet, gleder jeg meg til å starte opp sjakk-klubb på Steinerskolen sammen med en annen pappa som også har stor sjakk-glede, forteller firebarnsfaren entusiastisk.

– Nå er jeg godt sedimentert på riktig side av Lysakerelven. Det har vært veldig deilig å endelig komme hjem, ler han.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.