Familier dropper ekstrafri

FULLT VED PULTENE: – Det er kjempebra at færre er borte fra timene. Da trenger ikke læreren å starte timen med kjedelig repetisjon, sier elevrådslederne Martine Scheen Edvardsen (13) og Abdiladif M. Abdi (12) ved Levre skole i Bærum til rektor Kathrine Wilsher Lohre. BEGGE FOTO: KARL BRAANAAS

FULLT VED PULTENE: – Det er kjempebra at færre er borte fra timene. Da trenger ikke læreren å starte timen med kjedelig repetisjon, sier elevrådslederne Martine Scheen Edvardsen (13) og Abdiladif M. Abdi (12) ved Levre skole i Bærum til rektor Kathrine Wilsher Lohre. BEGGE FOTO: KARL BRAANAAS

I fjor høst søkte 852 Bærums-elever om permisjon, mot 1.553 høsten før. Særlig har tallet på søknader om feriereiser og langhelger stupt etter at reglene ble skjerpet.

DEL

– Hos oss er det så godt som slutt på at elever tar fredagsfri. Nesten ingen foreldre tar ut barna sine av skolen for å få en langhelg på hytta, sier Kathrine Wilsher Lohre, rektor ved Levre skole i Bærum.

Hun forteller at det har vært en klar endring både når det gjelder ovale helger og feriereiser i skoleåret. Siden de nye retningslinjene trådte i kraft, har skolen ikke innvilget fri til å dra på treningsleir med laget eller tur med korpset i skletiden.

– Jeg merker godt at færre er borte fra timene. Det er kjempebra, for da trenger ikke læreren å starte timen med kjedelig repetisjon, sier elevrådsleder Martine Scheen Edvardsen (13).

LES OGSÅ: – Nye regler har hatt effekt

– Undervisningen blir bedre

Nedgangen i søknader for å få fri med skolens velsignelse gjelder på ikke bare Levre skole.

Mens 7.365 elever søkte om permisjon skoleåret 2014/15 i grunnskolene i Bærum, var tilsvarende tall i fjor redusert til 4.642.

Elevpermisjoner i Bærum

Antall:
2014/15: 7.365 søknader.
2015/16: 4.642 søknader.
Høst 2015: 1.553 søknader.
Høst 2016: 852 søknader.

Dette sier reglene (innført 2014):
Det skal innvilges permisjon til familiehendelser av særlig sorgpreget karakter, som dødsfall og begravelser.
Medlemmer av trossamfunn utenfor Den norske kirke har rett til permisjon på sitt trossamfunns helligdager.
Det kan innvilges permisjon når eleven er tatt ut til å delta ved idrettslig eller kulturell konkurranse/stevne på nasjonalt eller internasjonalt nivå. Men ikke i perioder med viktige prøver og eksamener.
Det gis ikke permisjon til feriereiser.

For to år siden søkte 1.553 elever om å få fri på høsten. I fjor dalte tilsvarende tall til 852. Det viser ferske tall fra Bærum kommune.

– Jeg er overbevist om at innstrammingen av permisjonsregler er forklaringen, sier Lohre.

Nye, felles og mer restriktive regler ble innført i Bærum i 2014, etter at skolene i et par år hadde rapportert om en bekymringsfull økning i antallet søknader om elevpermisjoner. Kun to ting har etter det gitt Bærums-elever krav på fri: Feiring av høytider for elever som tilhører trossamfunn utenfor Den norske kirke, samt død og begravelse i nær familie.

Elever kan få fri for å drive med idrett eller kultur på høyt nasjonalt eller internasjonalt nivå, men kun hvis rektor mener at det er forsvarlig for elevens opplæring.

– Her er det rom for skjønn, hvor høyt må nivået være for at det høyt nok? Et sted må jo også de som er med på ungdoms-OL starte, sier Levre-rektoren.

Hun er likevel ikke i tvil om at utviklingen er svært gledelig.

– Målet er jo at elevene skal være mest mulig til stede de 190 dagene vi plikter å ha skole. Det gjør undervisningen mye lettere og bedre for alle våre 550 elever.

LES OGSÅ: Matteløft for Bjørnegård-elevene

8 av 10 fikk avslag

For ikke nok med at færre søker om fri – blant dem som søker, får de fleste avslag.

Av 84 elever som søkte om permisjon, fikk 67 elever avslag ved Levre skole i fjor. Bare 17 fikk ja, de aller fleste av dem angivelig for å gå i begravelse.

– De fleste avslagene gjelder søknader om å få fri for å dra til Syden utenom skoleferien. Mer her er reglene helt klare; ferieturer er ikke godkjent grunn for å få fri, sier rektoren.

Hun legger til at det ikke er uvanlig at foresatte drar på ferie med barna til tross for avslag om skolefri.

– Og det er helt i orden, så lenge foreldrene er innforstått med at de da selv har ansvar for opplæringen til barnet de dagene de er borte på ferie, sier Lohre.

– Bløffer familier om at barn er syke for å dra på ferie?

– Nei, foreldrene er voksne mennesker som kan tenke selv. Jeg vil i alle fall mye heller at familiene er ærlige, enn at barna settes i en lojalitetskonflikt ved å lyve.

Artikkeltags