Nå kan hele familien løpe matte-maraton

LIKER MATTE: Storesøster Vilde (18) hjelper gjerne Ludvig (13) med matten. Selv er hun vandreruss i år og øver på R2-matte til siste tentamen på Valler videregående. Alle foto: Nina Abrahamsen

LIKER MATTE: Storesøster Vilde (18) hjelper gjerne Ludvig (13) med matten. Selv er hun vandreruss i år og øver på R2-matte til siste tentamen på Valler videregående. Alle foto: Nina Abrahamsen

Artikkelen er over 2 år gammel

Glad i matte? Fra 1. mai kan familie og andre «løpe» matte-maraton med Ludvig (13) og alle andre elever fra 5. trinn og ut videregående.

DEL

Familien Zappfe har sjekket ut fjorårets digitale MatteMaraton fra selskapet Kikora.

Opplegget er kjøpt inn til alle Asker- og Bærumsskolene i år.

– Du kan velge nivå, eller klassetrinn. Det er lett i starten, så blir det vanskeligere og vanskeligere. Og du får poeng og pokaler underveis, sier Ludvig, som gjerne konkurrerer med familien når maratonet starter 1. mai.

Pappa husker matten

I løpet av mai måned vil elever fra 5. trinn og opp til videregående i hele landet løse 422 matteoppgaver tilpasset deres nivå, og få repetisjon og trening underveis. Nytt av året er at foreldre, søsken og Budstikkas lesere kan «løpe» med, gjennom å registere seg på www.mattemaraton.no.

– Mattemaraton er et øvingsprogram som er veldig bra for å få mengdetrening, sier matteansvarlig i Bærum kommune, Inger Tiltnes, som håper alle hiver seg på og deltar hjemme, gjerne med foreldre og søsken. Også elever på Levre skole blir oppfordret til delta. Både mamma Tove og pappa Nils Zappfe vil gjerne løpe mattemaraton med sønnen Ludvig.

– Matte er gøy

– Ja, hvorfor ikke? Matte er gøy, sier pappa Nils. Han opplever at mattekunnskapene fortsatt sitter og at han kan bistå datteren Vilde (18) med oppgaver i teoretisk matte (R2) for tredje trinn på videregående studiepesialiserende.

PÅ 1. plass: Henning Laeskogen Eriksen (f.v.) 5.trinn, Anders Byklum Ronæss, 7.trinn, Eirik Alvik og Camilla Tidemand-Johannessen, 4. trinn.

PÅ 1. plass: Henning Laeskogen Eriksen (f.v.) 5.trinn, Anders Byklum Ronæss, 7.trinn, Eirik Alvik og Camilla Tidemand-Johannessen, 4. trinn.

– Matematikk er tidløst. Er det et fag du bør prioritere, så er det mattematikk. Det forandrer seg ikke på samme måte som andre fag, sier Nils Zappfe, som er ingeniør innen it og elektronikk.

– Det er fint det er innenfor et begrenset tidspunkt, sier Tove Zappfe.

Hjelp for alle, på nett

Ludvig har ikke deltatt i mattemaraton før, men har løst oppgaver i Kikora tidligere. For det meste bruker han nettstedet Kahn Academy, forteller han. Nettprogrammene er svært nyttige for elever som ikke har tilgang til leksehjelp hjemme.

Kahn Academy er et gratis ikke-kommersielt og nettbasert studiested, som også gir undervisning på norsk, i alt fra matte, naturfag, og programmering til historie, kunsthistorie og økonomi.

LES OGSÅ: Bærumselever kaster seg ut i dansen 

MED I MARATON: Ludvig Zappfe (13) skal konkurrere med foreldrene Tove og Nils.

MED I MARATON: Ludvig Zappfe (13) skal konkurrere med foreldrene Tove og Nils. Foto:

– Hjernen blir svett

13-årige Ludvig var også en av elleve Levre-elever som ble trukket frem etter å ha gjort det skarpt i mattekonkurransen Kenguru. Levre skole ble Bærums beste i år, med ialt fire førsteplasser og syv diplomer.

– Jeg må få rose Levre skole. De er flinke med elever som trenger ekstra utfordringer, sier mamma Tove Zappfe.

- IKKE VANSKELIG: Anders Byklum Ronæss lærer prosentregning av lærer Karianne Rondan Størkersen.

- IKKE VANSKELIG: Anders Byklum Ronæss lærer prosentregning av lærer Karianne Rondan Størkersen. Foto:

matematikksenteret.no ligger blant annet gamle Kenguru-oppgaver elevene kan øve på.

– Mens MatteMaraton er fine øvelser for mengdetrening, er kenguruoppgaver mer tidkrevende og noe elevene virkelig kan bryne seg på. Man blir svett i hjernen av dem. Det liker vi, sier Inger Tiltnes.

LES OGSÅ: Elever illustrerte sangbok: – Ideen kom hoppende 

Regner med bestefar

Anders Byklum-Ronæss (13) fikk som vanlig førsteplass på sitt trinn i år.

– Jeg synes matte er greit og liker best selve prosessen med å løse oppgavene, sier han. Drømmen er å bli ingeniør, som foreldrene. Lærer Karianne Rondan Størkersen fra Evje er stolt av eleven sin.

– Anders kjempeflink. Han er ekstremt sterk i matte, sier hun.

Henning Laeskogen Eriksen og Eirik Alvik kom også på første plass, det samme gjorde Camilla Tidemann-Johannessen i 4B.

– Det var veldig gøy. Jeg regner matte med bestefar. Han er lege og vil at jeg også skal bli lege. Selv om han bor i Nord-Norge, så jeg ringer jeg ham, hvis jeg står fast. Men jeg spør pappa også. Det betyr ganske mye for meg at de hjelper meg, da opplever jeg at de bryr seg, sier Camilla.

ELLEVE PÅ TOPP I MATTE: Levre-rektor Kathrine Wilsher Lohre jubler for de ti elevene på Levre som vant i Kenguru-konkurransen: – Jeg er sprekkferdig av stolthet, sier hun.

ELLEVE PÅ TOPP I MATTE: Levre-rektor Kathrine Wilsher Lohre jubler for de ti elevene på Levre som vant i Kenguru-konkurransen: – Jeg er sprekkferdig av stolthet, sier hun. Foto:

Mattemaraton starter 1. mai

Alle elever i norsk skole fra 5. klasse og ut videregående kan delta, uansett om din skole har Kikora eller ikke. For å delta trenger du kun en e-postadresse. Det er ingen påmelding.

Elevene løser oppgaver tilpasset sitt nivå. Ingen regler for gjennomføring. Elevene må gjerne samarbeide i grupper, få hjelp av søsken, foreldre og venner.

5. - 7. trinn: Velg mellom 3 løp: Oppvarming, Mosjon og Elite. 8. - 10. trinn: Velg mellom 3 løp: Oppvarming, Mosjon og Elite

VGS: 3 løp: Oppvarming, 1P og 1T. OBS: Alle VGS-elever er velkomne til å delta!

Alle klasser på mellomtrinnet og ungdomstrinnet som kvalifiserer seg er velkommen til å delta i den store finalen som finner sted i Oslo. Det er premier.

Vinnerne i Kenguru-konkurransen, Levre skole:

4. trinn: Camilla Tidemand-Johannessen 7 i 4b, Eirik Alvik i Klasse 4b, Vegard Alvik, klasse 4b og Kitty Hegermann klasse 4a.

5. trinn: Ole Thorvaldsen (f.v.), Eirik Smith Monge, Henning Laeskogen Eriksen og David Pundsnes.

7. trinn: Anders Byklum Ronæss 7A, Ludvig Zapffe 7B og Thea Lande Syljuåsen 7C.

Artikkeltags