Skip to main content

Konflikten mellom legevaktleger og kommunen er over

– Inntrykket er at folk er flinke til å skille sak og person. Jeg har vondt for å tro at dette har gått utover pasientene, sier tjenesteleder Lars-Erik Gharib-Alhaug ved Asker og Bærum legevakt om konflikten som har vart siden før jul.

– Inntrykket er at folk er flinke til å skille sak og person. Jeg har vondt for å tro at dette har gått utover pasientene, sier tjenesteleder Lars-Erik Gharib-Alhaug ved Asker og Bærum legevakt om konflikten som har vart siden før jul.

Foto: TRINE JØDAL

Bærum kommune og legeforeningen lokalt har fått på plass en avtale som gjør at ingen leger slutter ved legevakten.

– Det er selvsagt en fordel at konflikten er løst, fordi det skaper mer ro og lettere planlegging for driften, sier tjenesteleder Lars-Erik Gharib-Alhaug ved Asker og Bærum legevakt.

Han påpeker at løsningen i første omgang gjelder frem til 28. februar, og at man deretter må se hva status er med tanke på videre avtale. Gharib-Alhaug er klar på at det jobbes for å komme til enighet om en permanent løsning.

Han opplever likevel stemningen som god mellom ansatte og kommunale ledere.

– Inntrykket er at folk er flinke til å skille sak og person. Jeg har vondt for å tro at dette har gått utover pasientene, sier Gharib-Alhaug.

Vurderer lovlighet

– Avtalen innebærer at legene får kompensasjon ved sykdom under koronapandemien. Kommunen har ikke kommet legene i møte når det gjelder deres opprinnelige lønnskrav, men det er gitt et mindre tillegg som partene er enige om, sier kommunalsjef Grete Syrdal i en melding på Bærum kommunes nettsider.

Den nylig inngåtte avtalen gjelder frem til 28. februar i år. 

Ifølge Syrdal jobbes det videre sammen med KS og legeforeningen sentralt for å vurdere aksjonens lovlighet og hvilken fremtidig tilknytning legene skal ha i sin arbeidsavtale til legevakten.

Permanent løsning

Legeforeningens lokale representant, Germar Schneider, er glad for løsningen som kom på plass torsdag i forrige uke. Han omtaler de siste ukene som «en konstruktiv prosess».

– Vi er glade for å ha blitt enige om den midlertidige avtalen med kommunen. Den gir legene anstendige lønns- og arbeidsvilkår. Samtidig er det tatt hensyn til kommunens økonomiske situasjon under pandemien, og det er viktig for oss, sier Schneider.

Legeforeningens lokale representant, Germar Schneider.

Legeforeningens lokale representant, Germar Schneider.

Foto: JOAKIM S. ENGER

Han forteller at arbeidet med en permanent avtale starter nokså kjapt. 

– Vi setter oss ned så fort kommunen inviterer til dialog, sier Germar Schneider.

Nei til kompensasjon

Helgen før jul sa 70 leger opp jobben sin ved Asker og Bærum legevakt. Årsaken var uenighet om arbeidsvilkår under pandemien. 21 av disse trakk imidlertid tilbake oppsigelsen like over nyttår.

Legene mente de ikke var godt nok sikret ved smitte, og ba derfor om kompensasjon ved sykefravær. Dette kravet ville ikke kommunen innfri.

28 av legene som opprinnelig sa opp, er fastleger i Bærum kommune. Åtte er fastleger i Asker. Med en fastlegeavtale i kommunene, plikter de å jobbe legevakter. De fleste har 10 til 30 vakter i løpet av et år.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.