– Fem timer og 50 minutter virker unødvendig lenge å sitte på legevakten til Bærum sykehus, mener Yvonne.

Hun pådro seg et håndbrudd under uskyldig påskelek med familien på påskeaften i Nittedal. Da smertene ikke ga seg, ringte hun nærmeste sykehus, A-hus i Lørenskog.

LES OGSÅ: Ringte legevakten – fikk svar etter over tre kvarter

Sendt videre

Der fikk hun til svar at hun burde dra til sitt eget lokalsykehus for det var lang ventetid på A-hus.

Bærum legevakt hadde omtrent samme svar. Det var lang ventetid på påskeaften, tre til fire timer, og hun burde vente til første påskedag, da bruddet ikke var livstruende, og en dag fra eller til neppe gjorde noen forskjell.

Så på vei hjem til Asker dro hun til legevakten søndag, ved 14-tiden.

– Fra jeg gikk inn døren på legevakten til jeg fikk møte en lege gikk det nøyaktig fem timer og 50 minutter. Legen brukte kort tid på å anslå at det dreide seg om et brudd i et av bena i hånden og sendte meg til røntgen. Der ble bruddet bekreftet, og jeg ble sendt på akutten hvor jeg ble gipset, forteller Yvonne.

LES OGSÅ: Kø av hodeskader og håndleddsbrudd

– Det var en smertefull ventetid?

– Da jeg ble sjekket inn, klaget jeg ikke over store smerter, og jeg fikk beskjed om at jeg ikke fikk førsteprioritet. Jeg så også at det kom ambulanser, så  det var stor aktivitet på legevakten. Men en ventetid på fem timer og 50 minutter synes jeg tyder på dårlig organisering og lav bemanning. Det burde vært mulig å ha gitt meg et tidspunkt å komme tilbake på, mener Yvonne.

– Det burde ikke kommet som noen stor overraskelse at det blir større pågang på legevakten i perioder fastelegene har stengt, for øvrig har jeg bare ros til de ansatte på vakten som var veldig hyggelige, sier Yvonne.

Må prioritere

Budstikka lykkes ikke i å få tak i andvarlige  ved Asker og Bærum legevakt mandag kveld. Overlege Germar Schneider ved legevakten har tidligere forklart Budstikka den lange ventetiden ved legevakten i høytider. Han forstår godt at pasientene finner ventetiden lang.

– Men vi må prioritere etter alvorlighetsgrad, trengs det øyeblikkelig hjelp får pasientene det. Vi har profesjonelle systemer for vurdering av hastegrad. Pasienter som like gjerne kunne gått til fastlege dagen etterpå må finne seg i å vente. De får behandling hos oss, men alvorligere tilfeller må komme foran, forklarte Schneider.