Reiser til Maud-land

KLAR FOR HJEMREISEN: Maud troner på isen i Cambridge Bay med ekspedisjonsleder Jan Wanggaard ved sin side. Bildet er tatt i mars i år i minus 30 grader kulde. Nå venter de på at isen skal gå i Nordvestpassasjen, slik at slepet over til Grønland kan begynne.Foto:

KLAR FOR HJEMREISEN: Maud troner på isen i Cambridge Bay med ekspedisjonsleder Jan Wanggaard ved sin side. Bildet er tatt i mars i år i minus 30 grader kulde. Nå venter de på at isen skal gå i Nordvestpassasjen, slik at slepet over til Grønland kan begynne.Foto: Foto:

Mandag ettermiddag satte Askers ordfører og rådmann kurs for Cambridge Bay for å ønske polarskuta Maud lykke til på den lange ferden hjem til Vollen.

DEL

Fortsatt ligger den beryktede Nordvestpassasjen tettpakket med is, men i midten av august er håpet at farvannet skal åpne seg slik at slepet av Roald Amundsens berømte skute kan begynne.

– Vi gleder oss til å se henne og bli oppdatert på prosjektet, forteller Askers rådmann Lars Bjerke.

LES OGSÅ:

Tur med åtte flyreiser

I ettermiddag setter han og ordfører Lene Conradi seg på flyet til Reykjavik. Det er begynnelsen på en heftig jobbreise med ytterligere tre flyetapper – videre til Edmonton, så til Yellowstone og til slutt i et lite småfly ut til Cambridge Bay, der det felles norsk-canadisk kulturminnet ligger på vent ute på en øde strand.

– Reisen tar fem dager, men tre av dem går med til transport. Oppholdet i Cambridge Bay innledes onsdag med en befaring om bord i Maud, med påfølgende middag og orientering om status for prosjektet og hjemreisen ved prosjektleder Jan Wanggaard og mannskapet hans, forteller Bjerke.

Torsdag skal han og Conradi møte ordføreren i Cambridge Bay. Det blir et offisielt program med rådhusbesøk, befaring og markering ved det store minnesmerket som Wanggaard & co. har satt opp på stranden.

LES OGSÅ: Se hvordan polarskuta «Maud» ble bygget

Respekt og ansvar

– Vi vil også gi en presentasjon der vi forteller om Asker, Vollen og historien om Maud, samt planene om å stille henne ut i et eget museumsbygg i Vollen, sier Bjerke.

Ordføreren og rådmannens Canada-reise, med åtte flyreiser og fire hotellovernattinger, er kostnadsberegnet til om lag 100.000 kroner.

– Vi reiser for å bekrefte at Asker kommune på en respektfull måte vil ivareta dette felles kulturminnet på en så god måte som overhodet mulig, sier Bjerke.

Lene Conradi er opptatt av at Asker kommune signaliserer vilje til myndighetene i Cambridge Bay om en konstruktiv og ansvarlig oppfølging av Maud-prosjektet.

LES OGSÅ: Her er planene for nye Vollen

– Et felles kulturminne

– Vi er invitert til å komme og vil vise respekt overfor lokalbefolkningen, som vi vet ser Maud reise av gårde med vemod, sier Conradi.

– Maud er et felles kulturminne som binder oss sammen. Ordføreren i Cambridge Bay vil få en stående invitasjon til å komme til Asker og ta del i det som skal skje videre med dette prosjektet i Vollen i årene som kommer, sier Askers ordfører.

Artikkeltags