Joakim (21) hedret som Årets lærling: – Utrolig at en håndverker kan lykkes på denne måten

STOLT PRISVINNER: – Flere bør velge yrkesfag. Du må ikke nødvendigvis gjøre det som kompisene dine. Ta dine egne valg, oppfordrer Joachim Melby Langbråten. Han fikk applaus fra førsteklassingene på Nesbru etter å ha fått prisen ordfører Lene Conradi.

STOLT PRISVINNER: – Flere bør velge yrkesfag. Du må ikke nødvendigvis gjøre det som kompisene dine. Ta dine egne valg, oppfordrer Joachim Melby Langbråten. Han fikk applaus fra førsteklassingene på Nesbru etter å ha fått prisen ordfører Lene Conradi. Foto:

Applausen runget da et par hundre førsteklassinger på Nesbru videregående hyllet den unge tømreren Joakim Melby Langbråten som Årets lærling i Asker torsdag. – Stor stas, smiler det ferske forbildet.

DEL

– Det er utrolig moro at en håndverker kan lykkes på denne måten. Dette er jo nesten som når idrettsutøvere hedres. Men de har jo høyere status enn oss håndverkere, sier 21-åringen til Budstikka etter å ha blitt kalt opp på scenen på den tidligere skolen sin, der han gikk på byggfaglinjen.

Høyere status til håndverksyrkene, slik at flere ungdommer stimuleres til å utdanne seg innen yrkesfag er bakgrunnen for at Asker kommune, Akershus fylkeskommune, Asker Næringsråd og Danske Bank i Asker satte opp prisen «Årets lærling i Asker».

LES OGSÅ: Joakim er årets lærling – nå stortrives han i fast jobb

For få velger yrkesfag

Bakteppet for kåringen på Nesbru er alvorlig nok: Bare én av fem ungdommer i Asker og Bærum velger praktiske fag.

– Det burde vært dobbelt så mange, og spesielt byggenæringen har stort behov for mer praktisk arbeidskraft, forteller Rune Lundgard ved Opplæringskontoret for tømrerfaget.

Utfordringen er betydelig. En av fem videregående elever sto fortsatt uten læreplass ved skolestart torsdag (les mer om dette nedenfor).

Jobber for å øke antall læreplasser

BLANT SINE EGNE: Årets lærling Joakim Melby Langbråten (i midten) sammen med Rune Roland Kval, avdelingsleder for håndverksfag ved Nesbru videregående, og ordfører Lene Conradi. Her er de på besøk hos årets nye kull innen bygg og anleggsteknikk.

BLANT SINE EGNE: Årets lærling Joakim Melby Langbråten (i midten) sammen med Rune Roland Kval, avdelingsleder for håndverksfag ved Nesbru videregående, og ordfører Lene Conradi. Her er de på besøk hos årets nye kull innen bygg og anleggsteknikk. Foto:

Noen bransjer er flinkere enn andre – og næringslivet er flinkere enn kommunene. Asker er tredje dårligst av kommunene i Akershus med 0,6 lærling per 1.000 innbyggere. Ski kommune er best med 1,3, ifølge en oversikt fra NHO.

– Dette er for dårlig, både vi og næringslivet må ta ansvar for å rette opp i situasjonen. Vi i Asker har en veldig offensiv og planmessig opptrapping på gang der målet er å komme opp i 1 lærling per 1.000 innbyggere i løpet av 2018, forteller ordfører Lene Conradi.

LES OGSÅ: Ja til læreplassgaranti

– Vi må stimulere flere unge i Asker til å ta yrkesfagutdanning. Da gjør de et smart og strategisk valg for fremtiden, for velger man yrkesfag så står alle dører åpne, sa Conradi da hun overrakte diplom og sjekk på 25.000 kroner til en stolt prisvinner.

Joakims råd: – Ta dine egne valg og stå for disse

HEDRET: Tidligere Nesbru-elev, Joakim Melby Langbråten (21) fra Asker, er løftet opp som et forbilde for andre skoleelever og lærlinger i Asker. Han råder flere til å velge samme utdanningsvei som han selv.

HEDRET: Tidligere Nesbru-elev, Joakim Melby Langbråten (21) fra Asker, er løftet opp som et forbilde for andre skoleelever og lærlinger i Asker. Han råder flere til å velge samme utdanningsvei som han selv. Foto:

Joakim Melby Langbråten synes det er nesten uvirkelig at han har fått denne prisen - og synes alle som har gjennomført fagutdanningen kunne ha vært verdige vinnere. Han har følgende råd til andre unge som skal ta utdanningsvalg:

– Flere bør velge yrkesfag. Du må ikke nødvendigvis gjøre det som kompisene dine gjør. Ta dine egne valg og stå for disse, oppfordrer han.

Joakim gikk på byggfaglinjen på Nesbru videregående, så i to års lære og avla svenneprøven hos Madsen & Giseth. Heggedal-firmaet har hatt 20 lærlinger på 20 år, og flere av dem jobber der fortsatt. Joakim ble fast ansatt i september i fjor.

34 fortsatt uten plass

Selv om skoleåret er i gang, står altså 20 prosent av unge som ønsker læreplass uten et sted å jobbe. Av 174 søkere til læreplass er det nå 34 som ikke har fått napp i Asker og Bærum. Det viste statistikken for lærlinger idet de videregående skolene åpnet døra for elevene etter sommerferien torsdag.

– Selv om noen stadig mangler, er det bra at 80 prosent har fått plass. På samme tid i fjor var tallet 70 prosent. Plassene er rapportert inn raskere i år enn noen gang, sier Hilde Dahlberg, seksjonsleder for dimensjonering, inntak og formidling i Akershus fylkeskommune.

– Å skaffe seg læreplass er som å søke jobb

Hun forteller fylkeskommunen ikke sitter med lærlingeplasser, slik tilfellet er med skoleplasser.

– Kandidatene må selv være aktive. Å skaffe seg læreplass er på linje med å søke jobb, sier Dahlberg, som oppgir at det er flest unge uten læreplass på elektrikerfaget.

Elever som ikke har fått læreplass, vil få tilbud om alternativ Vg3 ved en videregående skole.

Artikkeltags