– Det er natt og dag fra da til nå. Når man er rusmisbruker, gjør man nesten alt for penger, som å stjele fra folk. Gjennom dette tilbudet har jeg fått et helt nytt liv, det hadde ikke vært mulig uten dette, sier Daniel Gundersrud og nikker mot de ansvarlige for Stabæks gatelag.
Torsdag var det feiring på Nadderud stadion. Gatelaget feirer ti år i år – 12. august 2013 hadde laget sin første trening.
Daniel begynte der i 2017. Da var han fremdeles rusmisbruker. I dag, derimot, er han helt rusfri – han røyker ikke engang – og siden 2019 har han jobbet som trener i breddefotballen i Stabæk. I dag trener han to breddelag, samt et gutter 11-lag. Det er en jobb han stortrives med.
Men slik har det altså ikke alltid vært.
– Jeg startet å drikke da jeg var 12 år. Så begynte jeg å røyke hasj som 13-14-åring, og gikk videre til kokain da jeg var 16–17. Det ble sterkere og sterkere stoffer, sier han.
Lappen på veggen
39-åringen fra Rykkinn har bodd noe utenlands i livet, og gikk på high school i USA. Det var her han begynte på det sterkeste stoffet.
– Moren til en kompis var i en ulykke og fikk noen Oxycontin-piller av legen sin, som omtrent er som heroin men fra legen. Hun ville ikke ta dem fordi hun var redd for å bli avhengig. Hun ga dem til sønnen sin, så vi kunne selge dem. Vi begynte derimot å bruke dem, og ble avhengige, sier Gundersrud.
– Men det er billigere med heroin, som du går til til slutt. Så må du bruke sprøyter, for å få en effekt. Og etter hvert ruser man ikke for å ruse seg, det er bare for å fungere i hverdagen.

Drakk én liter sprit om dagen – så fant han redningen i Stabæk
Fra 2014, omtrent, begynte han med heroin. Til slutt, etter å ha nådd bunnen flere ganger og forsøkt flere avrusninger, var han en ny tur på avrusning og kartlegging på Bærum sykehus.
Der så han en lapp på veggen.
– Det sto om faste treningstider i Stabæk. Vi ringte kontaktpersonen, og da kom noen fra klubben med taxi og hentet meg, sier Gundersrud.
Da han begynte jobbe i Stabæk, sluttet han med rusen.
– Nå har jeg, og mange andre, fått et bedre liv, sier Gundersrud.
– Samholdet, det å ha noe man brenner for som kan få deg på et annet spor og det at man har noe å gå til fast er veldig viktig. Du vet at du skal trene, og blir hentet tidlig. Da blir det sånn «Kanskje jeg bør legge meg, og ikke dra til byen i dag». Fra jeg begynte har det alltid vært en skikkelig fin gruppe her, som sliter med sitt. Og alle de frivillige som hjelper til, og stiller opp dag og natt. Det er bare å ringe dem. Det har vært gull verdt.
Begynnelsen
Torsdag var det altså tiårsjubileum på Nadderud. Ifølge prosjektleder for gatelaget i Stabæk Espen Lindmark var det, i 2013, interesse for gatelag fra noen lokale politikere i Bærum. De tok kontakt med Morten Nyborg som startet Gatelag i Fredrikstad året før.
– Morten sa at jeg kan godt hjelpe dere med det. Da er det Stabæk som skal gjøre det. Så han og politikere tok kontakt med meg, og snøballen startet å rulle, forteller Lindmark.
I starten var det ofte en, to eller tre spillere.
– Mange ganger kom bare én, sier Lindmark, men han og Espen Granli, som var drivere og trenere, gjennomførte treninger uansett om det bare var en spiller som kom.
– Det var for å skape forutsigbarhet, sier Lindmark, som også roser samarbeidet med politikere, kommunen og Nav i Bærum.
Cathrine (38): – Fotballen reddet livet mitt
Hentes med buss
Spillerne blir stadig hentet med buss to ganger i uken, og kjøres til Nadderud hvor de får frokost og kaffe og får låne alt av utstyr og fotballsko. Etterpå er det lunsj, før det bærer hjem med buss. Etter pandemien har alle fått et varmt måltid.
Klubben har dessuten fått avtale med SATS med personlig trener, hvor spillerne kan komme en gang i uken og trene på treningssenteret.

575 dager siden forrige kamp for gatelaget: En av de viktigste kampene etter gjenåpningen
– Vi har et veldig godt og fast frivillig apparat som har vært veldig viktige bidragsytere, sier Lindmark.
Stein Johansen, Didrik Westly og Morten Müller stiller alle to ganger i uken. Johannes Bech har vært trener i mange år. Therese Håndlykken har jobbet med rekruttering av spesielt jenter, som gjør at gatelaget nå har to jenter med.
Støttespiller
Ferd-eier Johan Andresen var også tilstede på Nadderud torsdag.
– Det at man får et nytt liv gjennom dette, er de samme tilbakemeldingene jeg har fått, fra foresatte i Fredrikstad, som jeg har hatt nærmest kontakt med. Dette er på en måte verdens beste ettervern, som Bent Høie kalte det, sier Andresen.
Han var økonomisk pådriver da Fredrikstad, som første klubb, startet opp sitt gatelag. Stabæk og Asker fulgte raskt etter. Andresen har vært støttespiller for gatelagene i alle år.
– Jeg hadde møtt noen fra en annen organisasjon, som arrangerer kamper fem mot fem, og var i gang med å starte. Da hadde Morten Nyborg en idé om å starte dette, men med å bruke klubbene. Jeg var helt sikker på at det kom til å fungere. Det var bare spørsmål om lagene ville stille opp, sier Andresen.
– Ser fremover
Og fungert har det altså. I 2015 hadde syv norske klubber gatelag. Da ble Fotballstiftelsen etablert. Nå har 30 klubber i Norge gatelag, og etter at Sarpsborg startet i våres, har alle eliteserielag et gatelag.

Kronprinsparet markerte gatelagsjubileum: – Masse, masse livsglede
– Det har nok vært langt over 100 spillere som vært innom i alle disse årene. I 2021 hadde vi nesten 30 spillere. I den kaldeste perioden i vinter hadde vi et oppmøte som aldri har vært så høyt og stabilt, sier Lindmark.
Gundersrud er hvert fall glad han fant tilbudet.
– På mitt laveste hadde jeg aldri trodd jeg skulle sitte her rusfri, og jobbe som trener i Stabæk. Men nå kan jeg se fremover.