Helgens skitur starter bak Jansløkka skole i Asker. Denne sesongen har vi hatt godt med snø. Litt varierende temperaturer har det riktignok vært, men nattekulde sikrer gode skimuligheter på jordene mellom Jansløkka og Semsvannet.

Her er det flotte turmuligheter for familiens minste og for andre som ønsker flate og kortere turer.

Et stykke fra Jansløkka kommer vi til et kryss, der vi kan velge løypa i retning Sem gjestegård og over Semsvannet eller den som følger Askerelva forbi Sem bruk og rundt Semsvannet. Det er lurt å sjekke Skiforeningens føremelding om hvor det er preparert og hvordan forholdene på vannene er. Løypene samles ved Tveiter gård, der motbakkene opp i Vestmarka også starter.

Tveiter gård er gammel, den sies å være fra bronsealderen. Flere husmannsplasser hører inn under gården, som er i Asker kommunes eie.

Løypa stiger nå jevnt oppover til Tveitersetra, 200 meter høyere enn Semsvannet. Her er det flott utsikt over Semsvannet, Asker og Oslofjorden. Tveitersetra tilhører Tveiter gård, og man regner med at det var fast bosetting her frem til 1950-tallet. Ved Tveitersetra kan vi velge å legge en sløyfe om Lille og Store Sandungen, eller vi kan ta rett frem forbi Østre og Nordre Rustan til nordenden av Store Sandungen under Haveråsen.

Dette er en runde som gir mange muligheter til avstikkere som kan forlenge turen for dem som ønsker det. Velger du den lange sløyfen over Store Sandungen, er det som nevnt lurt å sjekke føremeldingen først, for å se når det sist ble preparert over vannet. Det er også mulig å ta løypa vest for vannet. Alle turmuligheter finner du i Skiforeningens iMarka-app, der du også vil se hvor du til enhver tid befinner deg.

På Bergsåsen sør for Lille Sandungen, når vi turens toppunkt på 430 m.o.h.. Fra nordenden av Store Sandungen, som er Vestmarkas største vann, følger vi løypa gjennom Lushattdalen i retning Furuholmen og deretter Gupu. Begge steder har servering, og kanskje er dette passende stopp på denne turen, før utforkjøringene gjennom Djupedalen og ned til Tømmervika ved Semsvannet. Vi skal ned fra nær 300 meter over havet til rett under 150.

Fra Tømmervika kan vi krysse rett over Semsvannet, eller følge løypa via Tangen, Svartdalen og Holtet. Herfra snirkler løypa seg over Semsjordene og tilbake til Jansløkka.

Turen er på 21 kilometer. God helg!