Fant langrennsgullet sammen

TILBAKE PÅ TOPPEN: Thomas Helland Larsen fra Fossum får etter alt å dømme selskap av Harald Østberg Amundsen fra Asker på junior-landslaget i langrenn kommende sesong. Søndag sørget de for at Akershus skitrets’ førstelag tok gull i stafetten i junior-NM i langrenn i Harstad.

TILBAKE PÅ TOPPEN: Thomas Helland Larsen fra Fossum får etter alt å dømme selskap av Harald Østberg Amundsen fra Asker på junior-landslaget i langrenn kommende sesong. Søndag sørget de for at Akershus skitrets’ førstelag tok gull i stafetten i junior-NM i langrenn i Harstad. Foto:

LANGRENN: Til sammen 6,2 sekunder var Harald Østberg Amundsen (18) fra Asker bak medalje etter to konkurranser over tilsammen 30 kilomenter i junior-NM i Harstad. Men så ble det gull.

DEL

Fredag kunne Harald Østberg Amundsen gå på tidene til Thomas Helland Larsen fra Fossum under 20 kilometer fristil. Tre kilometer før slutt lå de to likt. Amundsen lå i rygg på en av forhåndsfavorittene, men følte at det gikk for smått. I en bratt motbakke rykket Asker-gutten kontant,  klarte å slå rivalen fra Fossum med 12 sekunder i mål. Men en utrolig avslutning til tross; Amundsen kom 0,2 sekunder for sent til bronsemedaljen.

Dramaet gjentok seg på lørdag på 10 kilomenter klassisk. Igjen klarte Harald Østberg Amundsen å presse seg foran i mål - med 11 sekunder forsprang. Men medalje? Nei. seks sekunder bak…

– Den siste fjerdeplassen var grei. Jeg hadde ikke mer å gi. Men den første; den var sur, sier Harald Østberg Amundsen.

Begge dager kom Thomas Helland Larsen på 5. plass.

– To greie konkurranser. Men konkurransen her hjemme er så hard at om man taper noen sekunder på litt dårlige ski eller litt laber dagsform, ja da raser man nedover på listen, sier Thomas Helland Larsen.

LES MER:

Fortvilet etter VM-nedtur: – Lurte på hvorfor jeg gidder

Ingen turrenn i Asker og Bærum denne vinteren 

Slo tilbake

Men søndag slo de to løperne tilbake. Som løpere på Akershus skikrets’ førstelag i juniorenes stafett-NM, åpnet Harald Østberg Amundsen og Thomas Helland Larsen avsluttet. Askerg-gutten kjørte første etappen klokt og kontrollert, og avsluttet hissig og kontant som én i en gruppe på tre som vekslet likt.

– Det gikk rolig ut fra start og ble avsluttet hardt. Akkurat som jeg hadde sett for meg, sier Amundsen.

På siste etappe tok kunne sprint-spesialisten Thomas Helland Larsen legge ut i rygg på Oslos og Lyns Simen Thune Rolfsen. Det ble rått parti. En kilometer før mår rykket Fossum-gutten i en motbakke. Lyn-løperen slapp med en gang.

- Jeg ville bare trekke ham opp litt, men han slapp, og jeg gled fra ham. Derfra og inn ble det enkelt, sier Thomas Helland Larsen, full av selvtillit etter en sisteetappe han fikk akkurat slik han ønsket seg den.

SLO TILBAKE: To dager, to konkurranser, tilsammen 30 kilometer langrenn - og til sammen 6,2 sekunder bak medalje for vinterens VM-overraskelse Harald Østberg Amundsen fra Asker under junior-NM i Harstad.

SLO TILBAKE: To dager, to konkurranser, tilsammen 30 kilometer langrenn - og til sammen 6,2 sekunder bak medalje for vinterens VM-overraskelse Harald Østberg Amundsen fra Asker under junior-NM i Harstad.

Utfordret

Dermed kunne de to løperne fra Asker og Fossum igjen innta toppen av seierspallen og pryde brystkassene med gullmedaljer. Sist de gjorde det var under junior-VM i USA i februar

Etter VM har de to jobbet med å nullstille seg for nye konkurranser her hjemme - og for å svare på utfordringene fra kvasse norske løpere som er ute etter å vise at de holder samme nivå.

– Det har gått greit, sier Thomas Helland Larsen.

– Den første tiden etter USA trente jeg lite, men nå føler jeg at jeg er tilbake i  nærheten av der jeg var i USA, sier Harald Østberg Amundsen.

– Og stafetten i junior-NM er vanskeligere å vinne enn VM-stafetten. Så dette smaker, sier de to.

Søker sammen

Fortsatt er Thomas Helland Larsen basert på NTG på Geilo, mens Harald Øsberg Amundsen trener og bor hjemme i Asker. Men etter det Budstikka har grunn til å tro, kommer Harald til å bli tatt ut på junior-landslaget før neste sesong - et landslag der Thomas allerede er. Samtidig taler mye for at Thomas flytter tilbake til Bærum til høsten, sammen med andre NTG-elever som landslagsbrødrene Thomas og Fredrik Bucher-Johannessen og Magnus Bøe.

– Det gir oss mulighet til å trene mere sammen og lære av hverandre, både på samlinger og i hverdagen. Vi kan få et skikkelig slagkraftig langrennsmiljø i Asker og Bærum nå sier de to.

Artikkeltags