– Toppidretten er dødelig ærlig

La opp: Etter årets sesong la 25-åringen Simen Sætre Hammerlund opp som langrenns-løper. – Men jeg har ikke angret ett sekund på at jeg forsøkte, sier han. FOTO: EVA GROVEN

La opp: Etter årets sesong la 25-åringen Simen Sætre Hammerlund opp som langrenns-løper. – Men jeg har ikke angret ett sekund på at jeg forsøkte, sier han. FOTO: EVA GROVEN

Sindre Sætre Hammerlund (25) nådde aldri målet om å bli en av verdens beste skiløpere. Men han angrer ikke ett sekund på satsingen.

DEL

– Det er nåløye som det er utrolig vanskelig å komme gjennom. I Norge er det helt enormt hvor mange som satser på langrenn. Jeg har ikke tall på hvor mange bekjente jeg har som har satset blodseriøst, og som ikke har lyktes helt, sier Asker-gutten Sindre Sætre Hammerlund.

Han var en av de lokale langrennshåpene som skulle ta opp kampen med Petter Northug & Co. I 2015 bestemte han seg for å gå «all in» som langrennsutøver. Han skulle bruke 850 treningstider i året for å nå sine mål.

– Om jeg ikke kommer til VM, så skal jeg i hvert fall trene like godt som dem som kommer dit, sa Sindre Sætre Hammerlund til Budstikka i 2015.

Han kom aldri til VM. Men han hevdet seg ganske greit. Han vant et Norgescuprenn, kom på andreplass i Scandinavian cup og fikk også gått fem-mila i Holmenkollen i 2016 der han endte på en 42. plass. Altså en av Norges beste skiløpere, men likevel langt unna de aller beste. Likevel levde han som en toppidrettsutøver med alt det innebærer av trening, restitusjon og et litt begrenset sosialt liv.

LES OGSÅ: Landslagssjef: – Vil angre om man ikke forsøker

La opp

SATSET: Sindre Sætre Hammerlund satset alt for å bli en av verdens beste langrennsløpere. Bildet er fra Holmenkollen.

SATSET: Sindre Sætre Hammerlund satset alt for å bli en av verdens beste langrennsløpere. Bildet er fra Holmenkollen. Foto:

Etter 2016/17-sesongen bestemte han seg for å legge konkurranseskiene på hylla – for godt. I en alder av 25 år.

– Jeg hadde tenkt på det en stund. På at det var mange andre ting som jeg også syntes var morsomt, og som jeg ville forsøke. Til tross for at jeg ikke nådde de høyeste målene mine og de største drømmene, så mener jeg at jeg har nådd delmål og hatt det gøy på reisen, sier 25-åringen som denne sommeren har hatt sommerjobb i DnB-konsernet.

– Har du angret på at du satset alt på langrenn i en periode?

– Ikke i det hele tatt. Jeg tror jeg har hatt godt av det, og at det å konkurrere på et såpass høyt nivå er noe jeg tar med meg videre i livet og kan få veldig nytte av, sier han.

LES OGSÅ:   Flere velger langrenn

– Dødelig ærlig

I Norge i dag er det nærmere 1000 langrennsløpere som satser på å bli best. Bare et ytterst fåtall klarer akkurat det i nasjonalsporten. Sindre Sætre Hammerlund tror det er Petter Northug-effekten som gjør at langrenn er blitt så populært i Norge. Han trekker også frem Skiforbundets satsing nedover i systemet som viktig. Og foreldretrenerne nedover i klubbene.

– Det var gode trenere og foreldregrupper i Asker Skiklubb som gjorde at jeg ville satse.

Men noen ny Petter Northug ble han ikke.

– Jeg er ikke bitter på grunn av at jeg ikke nådde helt opp. Toppidretten er på en måte dødelig ærlig. Resultatene lyver ikke. Det handler om innsatsen man legger ned og om man har flaks eller ikke, sier han.

LES OGSÅ:  Langrenn er desidert størst i Asker og Bærum, men eksperter tror det spøker for fremtiden

Hyller Warholm

Onsdag ble 21-åringen Karsten Warholm verdensmester på 400 meter hekk i friidretts-VM. Hammerlund hyller prestasjonen.

– Han gir en mengde idrettsutøvere håp, og at det faktisk er mulig.

– Misunnelig?

– Ikke i det hele tatt. Slikt skal bare hylles. Går du rundt og er misunnelig, blir det bare negativitet. Det leder deg ikke videre, sier Sindre Sætre Hammerlund.

Artikkeltags