Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.
Det plinget inn på sms allerede onsdag i forrige uke. Det første pushvarselet om at «black week» var i gang kom bare noen dager etter at den såkalte «singles' day» hadde blitt til «singles' week» – dette ganske nye fenomenet den 11.11, som varehandelen bruker til å lokke oss til å kjøpe ting vi ikke trenger. Har du vært innom et senter i Asker og Bærum de siste månedene, har du kanskje lagt merke til at det virker å være et eviglangt salg. Det varsles om kundedager, fredagsfest og helgesalg.

Overforbruk skaper mange problemer
Jeg tar selvsagt selvkritikk. Jeg har selv sagt ja til å bli med i ulike kundeklubber, eller lojalitetsprogram som noen kaller det. Konsekvensen er at butikkene får en direktelinje til meg på sms eller e-post. Men spesielt lojal blir jeg ikke av det tilbudsmaset jeg opplever nå i høst. Jeg blir irritert og tidvis provosert.
Det er en stund siden shoppestopp var en greie, men en del av oss har fortsatt intensjoner om ikke å kjøpe så mye. Og kanskje kan vi ikke det heller. På grunn av prisvekst, høyere strøm og renter blir kontoen raskere tom nå enn for bare et halvt år siden. Vi trenger ikke stadige oppfordringer til unødvendig overforbruk, vi trenger å komme oss gjennom vinteren uten å falle for fristelsene fra tilbudene vi blir bombardert med i ukevis.

Startskudd for julehandelen: – Vi vil nok prøve å holde litt igjen i år
De tøffeste er de som tør å ta avstand, som lar verdiene vinne over frykten for å tape inntekt ved å la være. Heldigvis velger flere lokale aktører det. Misforstå meg rett, jeg heier på alle som driver butikk og næring i Asker og Bærum. Jeg vil gjerne at de lykkes. Men det får da være grenser.
Vi trenger å komme oss gjennom vinteren uten å falle for fristelsene fra tilbudene vi blir bombardert med i ukevis.
For denne uken eksploderer det.
Under pandemien ble den svarte handlefredagen utvidet til en hel uke, for å unngå trengsel i butikkene. Det ga rekordomsetning for Sandvika Storsenter. Nå er det visst ingen vei utenom. Alt legges til rette for at vi skal shoppe mest mulig, lengst mulig.

Asker gjør det Omigjen
Heldigvis tør noen tenke nytt. Både Asker kommune og Bærum kommune har jobbet med løsninger for å fremme sirkulære forretningsmodeller. Det er gjenbrukssenteret «Omigjen» i Asker et resultat av. Det er et viktig initiativ og et riktig signal fra kommunen.
Senteret åpnet på Slemmestad i forrige uke og tilbyr brukte klær, møbler, servise og sportsutstyr, for å nevne noe. Du kan også få reparert eller redesignet brukte tekstiler, og har du noen bruktskatter du vil selge selv, kan du leie deg en plass. Miljødirektoratet har gitt én million kroner i støtte, og Asker kommune håper det får næringslivet til å tørre å satse på gjenbruk. Om to år trekker kommunen seg ut, da er ønsket at kommersielle krefter overtar.
For at slike konsepter skal bli lønnsomme, må du og jeg legge om handlevanene våre. Vi må aktivt velge mer gjenbruk. Det er jo det minste vi kan gjøre for miljøet også, bidra til mindre forbruk og mindre avfall.
Men det plinger i mobilen igjen. Nye varsler. E-post-boksen er full. Jeg sletter unna, jeg har for lengst tatt et standpunkt.
Ingen handling under black week i år heller.