Asker og Bærums 500 største bedrifter: Oljelekkasjen tapper de store

ALVOR: – Jeg vil ikke bruke ordet krise, men det er en utfordrende situasjon. Og det er kostnadsnivået som har skylden, ikke de lave oljeprisene, sier Kværners konsernsjef Jan Arve Haugan.

ALVOR: – Jeg vil ikke bruke ordet krise, men det er en utfordrende situasjon. Og det er kostnadsnivået som har skylden, ikke de lave oljeprisene, sier Kværners konsernsjef Jan Arve Haugan. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Annenhver av de 22 største bedriftene i Asker og Bærum har kuttet over 6.000 stillinger siden toppåret 2014. – Vi er inne i den mest krevende situasjonen på 20 år, erkjenner Kværner-sjef Jan Arve Haugan.

DEL
  • SE NEDERST: Oversikten over de 500 største bedriftene i Asker og Bærum. Mobilbrukere bør legge telefonen vannrett for best mulig visning.

Oljeservicebransjen lekker. Tilstandene i Asker og Bærum nærmer seg det næriningslivet opplever i Stavanger-regionen.

– Jeg vil ikke bruke ordet krise, men det er en veldig utfordrende situasjon for bransjen. Og det er kostnadsnivået som har skylden, ikke de lave oljeprisene, sier Kværners konsernsjef Jan Arve Haugan på Fornebu.

LES OGSÅ: Oljenæringen: Flere enn 1.500 har mistet jobben

Begrenset nedbemanningen

Hver fjerde omsetningkrone – ufattelige 125 milliarder – vil ha forsvunnet i oljeservicebransjen fra toppåret 2014 til utgangen av 2016, ifølge konsulentselskapet EY Norge. Foreløpig har over 31.000 fast ansatte og innleide konsulenter mistet jobben eller fått varsel om det, ifølge den siste oversikten fra DNB Markets.

LES OGSÅ: 360 Kværner-ansatte på plass på Fornebu

SE BILDESERIE: Slik ser det ut i det nye Kværner-bygget

Kværner-sjef Haugan har til nå klart å begrense nedbemanningen til 121 stillinger, men har varslet at samlet nedbemanning kan havne på 250–500. Markedsutviklingen avgjør.

Tirsdag la Haugan frem tall som viser at fjorårsomsetningen i Kværner havnet i overkant av 12 milliarder kroner, nesten 2 milliarder mindre enn året før – og han varslet at årets omsetning kan falle ytterligere et par milliarder. Tross solid ordreinngang.

Null i utbytte – sparer hoder

Men det er ikke omsetningen Kværner lever av. Selskapet har kuttet kostnadene med 15 prosent, og må ytterligere ned for å møte svekket inntjening. Samtidig ønsker de å beholde mest mulig kompetanse i huset til den dagen markedet snur.

– Derfor dropper vi utbyttet nå i første halvår. Det innebærer at vi kan beholde mer av kompetansen og at færre ansatte må gå, bekrefter Haugan.

– Og når snur markedet?

– Det er vanskelig å si, usikkerheten stor. Det kan fort ta 2,5 år til før vi får se en tydelig trend – ikke med oljepriser på de gamle skyhøye nivåene, men kanskje 40–60 dollar fatet, slik mange analytikere antyder.

Kværner-sjefens uttalelser underbygger hovedtendensen for næringslivet i Asker og Bærum i starten av 2016: Tøffere tider for mange – og nedgangen er først og fremst oljedrevet.

LES MER:

Derfor vil ikke bedrifter i oljebransjen støtte senter for oppsagte

Tror det kan bli verre – og så bedre 

71 milliarder mer med Røkke

Annenhver av de 22 største bedriftene med base i Asker og Bærum har kuttet i staben – over 6.000 faste stillinger og 540 innleide (se egen sak).

Ytterligere nedbemanning er skjedd blant flere store bedrifter litt lenger ned på Budstikkas oversikt over Asker og Bærums 500 største bedrifter.

Listen under viser situasjonen ved utgangen av siste toppår – 2014. Omsetningsveksten for de 500 største under ett, er på hele 26 prosent – opp fra 128 milliarder i 2013 til 622 milliarder. En viktig forklaring er at Kjell Inge Røkke nå er på plass på Fornebu med selskapet sitt TRG, i tillegg til Kværner.

Men resultatmessig var utviklingen negativ. Hver femte overskuddskrone var borte. Resultatmarginen ble på 6,4 prosent – den svakeste på mange år.

Artikkeltags