– Selvfølgelig er vi veldig skuffet, sier Einar Broch Nielsen i Snarøya bandy.

Bærum Idrettsråd ville at fire små kunstisflater ved eksisterende kunstisanlegg på Snarøya, Høvik, Stabekk og Rud, skulle inn i den neste fireårsplanen for idrett i Bærum. Daglig leder i Idrettsrådet, Eystein Weltzien, pekte på at slike baner er en satsing fra departementet og at denne type anlegg nå vil kunne få spesielt gunstige tilskuddsordninger – 50 prosent opp mot 1,2 millioner, som er betydelig mer enn vanlig.

LES OGSÅ: For første gang på 20 år er idretten og kommunen uenige 

For uorganisert aktivitet

Men politikerne fulgte rådmannens innstilling og tok ikke anleggene med.

– Det er ingen fornuft å ta dette ut av planen, mener Nielsen.

De små kunstisflatene skal kun være for uorganisert aktivitet. Nielsen sier en slik bane, med 100 prosent publikumstid, ville betydd mye på Snarøya.

– Det er flott med kunstisen vi har i dag, men er det barn på banen så må de gå hjem hvis det skal være kamp. Det er synd.

Nielsen mener en kunstisbane for uorganisert aktivitet ville være et viktig steg for å sikre utendørstilbud på Snarøya om vinteren.

– Her er det normalt ikke så mye snø. Skal man ha noe å drive med utendørs om vinteren er det stort sett bandy.

LES MER:

Slik blir tennisdrømmen til 25 millioner

Her er status for storsatsingen

Åpner for ny runde

Våren 2019 skal den eksisterende kunstisbanen på Snarøya graves opp og legges på nytt.

– Politikerne sier at de er åpne for å ta opp dialogen om et år. Da er vi akkurat ferdige med å reetablere banen. Skal vi grave banen opp igjen for å ta de siste 15 meterne, spør Nielsen, som mener det må være mye bedre å gjøre utvidelsen, som er kostnadsestimert til 2,4 mill., samtidig.

– På Snarøyabanen er arealet der, det er ubenyttet, kommunen eier det og har regulert det til idrett. Prosjektet er plankekjøring.

Høyrepolitiker Dag Egil Strømme sier at Snarøyas bane var den av de fire banene som var best fundert, men at rådmannen var av oppfatning at de ikke var godt nok utredet om plassering, driftsøkonomi og investeringsopplegg. Strømme åpner imidlertid for at det kan sees på banen en gang til og legger til at det må være et budsjett å forholde seg til.

– Dersom noe er klart til å gjøres allerede i 2019, bør man se på det en gang til. Det som ikke skal gjøres i 2019 kan godt vente til neste, lille rullering.