Idrettsklubbene bremset gummiforbud – ser ingen gode alternativer til gummi

VIL UTSETTE: Stabæk, Bærums Verk Hauger IF,  Lommedalens IL, Høvik IF og Bærum SK ber om tid til å utrede alternativer til gummigranulat.

VIL UTSETTE: Stabæk, Bærums Verk Hauger IF, Lommedalens IL, Høvik IF og Bærum SK ber om tid til å utrede alternativer til gummigranulat. Foto:

Stabæk er blant klubbene som protesterte mot et gummiforbud på kunstgressbaner i Bærum. – Feigt, mener Nikki Schei (MDG).

DEL

Torsdag kveld diskuterte politikerne i Bærum om kommunen skulle slutte å bruke gummigranulat på lokale kunstgressbaner.

Flere politikere, deriblant Nikki Schei (MDG) og Morten Skauge (H) var positive til rådmannens forslag om å vedta nye retningslinjer for innfyllsmaterialet gummigranulat i kunstgressbaner.

Like positive var ikke brukerne av banene. Fem klubber - Stabæk, Bærum SK, Lommedalens IL, Høvik IF og Bærums Verk Hauger IF - ble svært overrasket over at politikerne ville vedta et forbud - uten at de skulle bli hørt. I et brev til hovedutvalget for miljø, idrett og kultur i Bærum, ba klubbene om at saken skulle bli utsatt.

Klubbene var ikke kjent med saken, før de leste om den i Budstikka torsdag morgen.

LES OGSÅ: Frykter gummi fra kunstgressbaner er en miljøbombe

– Feige

De små, sorte gummibitene har skapt bekymring og irritasjon i mangt et fotballhjem - og Skauge, leder i hovedutvalget for miljø, idrett og kultur i Bærum, tok til orde for å finne så miljøvennlige løsninger som mulig. Det ønsket også Schei, som var svært skuffet over at fotballklubbene nå bremser prosessen.

– Jeg mener det er positivt at brukerne får komme med innspill, men her mener jeg Stabæk er feige som velger å bremse dette - istedenfor å melde seg på for å finne gode løsninger, sier Schei, som selv ikke var til stede på torsdagens møte, grunnet en skoleavslutning.

Schei skjønner ikke hvorfor klubbene ikke vil kaste seg ut i det, slik Haslum allerede har gjort.

LES OGSÅ: Haslum vil ta miljøansvar - fjerner baner med gummi

Daglig leder i Stabæk, Jon Tunold, forteller at klubbene ønsker å bli kvitt utfordringen med gummigranulater - men at de gode alternativene ikke finnes.

– Vi er ikke feige. Vi vil akkurat det samme som alle andre, og ønsker å bli kvitt utfordringen med gummigranulater, sier daglig leder i Stabæk Fotball, Jon Tunold, og legger til:

– Per nå finnes det ikke noen gode alternativer til den støtdempende effekten granulatene har. Og for å forebygge skader på barn og voksne som er flere timer daglig på kunstgress er denne dempingen veldig viktig.

LES OGSÅ: NFF: – Vi ønsker ikke å ha det slik

– Må ta vare på barna

Han mener bremsen skyldes dårlig kommunikasjon fra kommunen ut til klubbene.

– Det som har vært vår kritikk er at ingen av idrettslagene visste om dette før det ble fremlagt på møtet torsdag, sier Tunold, som mener hensynet til de aktive barna er deres prioritet.

– Det aller viktigste er å ta vare på de 10.000 barn som spiller fotball i Bærum. Det er heller ikke dokumentert at disse granulatene er veldig miljøskadelige, sier Tunold.

– Haslum legger kunstgress uten granulat og hevder at det er bra nok?

– Det er ikke gjennomprøvd nok, og foreløpig vet man ikke hvordan det vil fungere på over tid. Dette er noe man ikke må forhaste. Norges Fotballforbund har også vært skeptiske til dette dekket, sier Tunold.

LES OGSÅ: Kommunene krever kunstgress-opprydding

Flyttes til høsten

På vegne av klubbene fremmet Dag Egil Strømme forslag om å utsette saken til høsten - og at saken sendes ut på høring til klubbene og Bærum Idrettsråd.

- Det er fotballklubbene som har støvlene på og benytter banene, det er viktig at de blir hørt, sier Strømme, og understreker at han også er opptatt av miljøhensynet.

Nå venter ny gummidiskusjoner til høsten.

Artikkeltags