Skip to main content

Viser strengt bevoktet Monet-verk i Bærum

– Det er gøy at vi kan vise «Kolsåstoppen» kun 100 til 150 meter fra der han malte det, sier seniorkurator formidling Ellen Lerberg ved Nasjonalmuseet.

– Det er gøy at vi kan vise «Kolsåstoppen» kun 100 til 150 meter fra der han malte det, sier seniorkurator formidling Ellen Lerberg ved Nasjonalmuseet. 

Foto: Foto: Andreas Harvik / Nasjonalmuseet

Under strenge sikkerhetstiltak blir Monets maleri vist i Sandvika i forbindelse med Kulturnatt Elvelangs. Verdien kan ligge på 20–30 millioner kroner.

Da den verdenskjente kunstneren Claude Monet (1840–1926) besøkte Norge i februar 1895 for å oppleve snø og vinterlys, ble han særlig fascinert av Kolsåstoppen i Bærum. 

– Det er spesielt at et verdensnavn som Monet forlater sitt kjære Frankrike og reiser til Norge og Sandvika for å male. Det er ikke akkurat verdens navle, sier seniorkurator formidling Ellen Lerberg ved Nasjonalmuseet.

Claude Monet 1840–1926 var en av de store impresjonistene. Han sammenlignet «Kolsåstoppen» med det japanske fjellet Fuji og beskrev Sandvika som en japansk landsby.

 Claude Monet 1840–1926 var en av de store impresjonistene. Han sammenlignet «Kolsåstoppen» med det japanske fjellet Fuji og beskrev Sandvika som en japansk landsby.

Foto: Félix Nadar

Hun vil selv være til stede under visningen av Monet-verket i Steinhuset i Løkkehaven torsdag 16. september kl. 15–18 og 20–22

– «Kolsåstoppen» er et flott eksempel på hvordan impresjonisten tolket vinterlandskapet med snø og lys. Det er masse farger i det vi oppfatter som hvitt – både rosa, blått og gult, sier hun.

Maleriet er på 65 x 100 cm og har en solid gullramme. Kuratoren kan ikke røpe noe om sikkerheten rundt visningen av det betydningsfulle verket. Løkkehaven vil under utstillingen få en fransk touch med musikk, mat og pynt, ifølge Cecilie Due i Bærum kommune.

Mange millioner

– Ekspertene hos oss antyder en vurdering på mellom 20 og 30 millioner kroner for dette verket, men da uten å ha sett det selv, sier kommunikasjonssjef Andrea Forsberg hos Blomqvist Kunsthandel på Fornebu.

I februar 2020 var det 125 år siden Claude Monet malte i Sandvika. Dette ble feiret i Løkkehaven, da denne kopien av et Monet-verk av Løkke bro ble avduket her.

I februar 2020 var det 125 år siden Claude Monet malte i Sandvika. Dette ble feiret i Løkkehaven, da denne kopien av et Monet-verk av Løkke bro ble avduket her. 

Foto: EVA GROVEN

Monet lagde flere verk av Kolsåstoppen. Det siste som ble solgt på auksjonsmarkedet, gikk for 850.000 euro på Christies i New York i år 2000.

– Vi har jobbet med et lignende verk av Monet på det private markedet. Det har vi vurdert til en verdi på mellom 30 og 40 millioner kroner, sier Forsberg.

Ekspertene hos oss antyder en vurdering på mellom 20 og 30 millioner kroner for dette verket.
Andrea Forsberg, kommunikasjonssjef hos Blomqvist Kunsthandel.

Klaget på mat

Den franske kunstneren kom til Norge 1. februar 1895 takket være tips fra stesønnen som jobbet her i tømmerindustrien. Etter noen dager i Kristiania flyttet Monet til pensjonatet Bjørnegård i Bærum. Herfra dro han på flere utflukter i området, også på fjorden.

I et av mange brev hjem til kona, forteller han at det går litt opp og ned. 

– Han var åpenbart folkesky og ikke så glad for oppmerksomheten han fikk fra andre kunstnere og pressen. Han forsøkte å gjemme seg bort, uten at det lykkes så godt, sier Lerberg.

Hun forteller at mat- og vinelskeren ikke syntes det norske kjøkkenet var mye å skryte av. Han beklaget seg også over kulde, selv om det ifølge meteorologene ikke var spesielt kaldt da han var her. I tillegg skal han ha vært godt kledd og godt skodd.

Monet skrev også at han redd for å treffe på bjørn under en sledetur over Sollihøgda.

– Når det var snøvær slet han, det var vondt å ta seg frem og ikke det lyset han ønsket. Han var en litt forsiktig type, men fikk god støtte av stesønnen som blant annet hjalp til med å bære staffeliet for ham. Han sto jo utendørs og malte. 

Da Monet reiste hjem etter to måneder, hadde han med seg nærmere 30 malerier og en rekke tegninger. Som mange kjenner til, har han også malt flere bilder av Løkke bro i Sandvika.

Dans, lys og flammer

Under «Kulturnatten Elvelangs» mellom kl. 20 og 22 torsdag vil du kunne oppleve luftakrobatikk, et spesialkomponert klokkespill fra Rådhusklokkene koordinert med lyktene langs elven, flammesjonglering, opera, jazz, dans og lyssatte installasjoner.

– Kulturnatten viser hvordan på kunst, kultur og lyssetting kan gjøre Sandvika til en attraktiv destinasjon, sier prosjektleder for Kulturnatten Tonje Spjøtvold i Bærum kommune.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.