Skip to main content

Vant gull i bryllupsfoto

Med dette bildet av Paul Trevor Robbins og Julie Skui Robbins, vant Lena Saugen fra Bærums Verk gull i under NM i bryllupsfotografering.

Med dette bildet av Paul Trevor Robbins og Julie Skui Robbins, vant Lena Saugen fra Bærums Verk gull i under NM i bryllupsfotografering.

Foto: Lena Saugen

Tre fotografer fra Bærum vant priser og hederlig omtale under årets NM i fotografering. I kategorien bryllupsfoto stakk Lena Saugen av med gull.

Vinnerbildet, som ble tatt i Bryllupskollektivet på Tofte i Asker, har fått tittelen «Good Vibes».

– Bildet ble tatt rett før brudeparet skulle inn til alle gjestene før middagen. Jeg elsket stedet – litt NYC warehouse-stil; rustikt og tøft, sier Saugen, som til daglig er bosatt på Bærums Verk.

For å delta i konkurransen med bryllupsfotografering er det et krav at bildet er tatt i den virkelige settingen, og ikke arrangert i forkant eller etterkant.

For Saugen handler bryllupsfotografering om å være «in the moment».

– Jeg tar meg tid til å finne ut hvem brudeparet er på forhånd, for å kunne reflektere deres stil og få dem til å slappe av, sier hun.

Flere kvinner fotograferer

Det er Norges Fotografforbund som står bak landets største fotokonkurranse for profesjonelle fotografer. 164 deltagere var påmeldt konkurransen, blant dem en betydelig overvekt av kvinner.

Lena Saugen er fotograf bosatt på Bærums Verk.

Lena Saugen er fotograf bosatt på Bærums Verk.

Foto: Privat

– Vi er prosentvis også flere damer innmeldt i forbundet enn menn, det har etter hvert kommet til mange kvinnelige fotografer, sier Elena Garm (45).

Garm, som til daglig jobber som fotograf i Sandvika, deltok med bildene «Sommersmil» og «Sov søtt», som begge fikk hederlig omtale.

Truls Løtvedt, mangeårig leder i fotografforbundet og arrangør av konkurransen, mener inntoget av kvinnelige fotografer har bidratt til å endre uttrykket som presenteres. 

– Vi har fått en større sikring av estetisk nytelse, sier Løtvedt.

Han tror også moderne fotoutstyr og teknologi har bidratt til at flere kvinner ønsker å jobbe som profesjonelle fotografer.

Unik kunst på veggen

For ti år siden sa Beate Willumsen fra Vøyenenga opp lederjobben for å følge sin lidenskap for fotografering. Siden 2014 har hun blitt premiert hvert år under NM i fotografering. 

Under årets konkurranse vant Willumsen bronse for motivene «Porcelain doll», «Oss to» og «Skydiving». Sistnevnte er tatt ved stupetårnet på Hvalstrand.

Bronse i fotokonkurranse til Beate Willumsen
Bronse i fotokonkurranse til Beate Willumsen
Foto: Beate Willumsen

– Bildene mine faller inn under kategorien kunstfoto, eller såkalt «fine art». Mitt mål er å vri en større del av privatmarkedet mot å velge dette uttrykket, de vet det bare ikke ennå, sier hun.

Flere av Willumsens kunstfoto henger allerede på vegger hjemme hos askerbøringer og bæringer, som bildet av stupedamen og søstrene i tyllkjoler, som hun fikk hederlig omtale for. 

Beate Willumsen fra Vøyenenga mener kunstfoto er fremtiden.

Beate Willumsen fra Vøyenenga mener kunstfoto er fremtiden.

Å vinne priser ser Willumsen på som en anerkjennelse for det hun gjør, og som en forsikring på at det hun lager har verdi. 

– Et kunstfoto kan nok oppleves som dyrt, men med tanke på opplag er det jo unikt, sier hun.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.