Skip to main content

Ut av Sjøholmen – jakter på glede

Björg Thorhallsdottir forlater atelieret sitt på Sjøholmen, men en skulptur av kroppen hennes blir satt opp utenfor.

Björg Thorhallsdottir forlater atelieret sitt på Sjøholmen, men en skulptur av kroppen hennes blir satt opp utenfor.

Foto: KARL BRAANAAS

Kunstner og terapeut Björg Thorhallsdottir fra Bærum forlater Sjøholmen kunst og kulturhus etter tre år. Nå venter et nytt «gledesprosjekt».

– Det er litt trist, selvfølgelig. Dette er verdens vakreste hus og jeg elsker dette atelieret, men mine nye prosjekter tar all min tid, sier Björg Thorhallsdottir.

I 2015 ble det kjent at Thorhallsdottir var i forhandlinger med kommunen om å overta Sjøholmen for å kunne lage barnekunstsenter. Planlagt oppstart var opprinnelig i august 2016, men åpningen ble utsatt til to år etter. Da var det staselige bygget, som i dag rommer barnekunst, kultur, lek og kreativitet, blitt pusset opp for 60 millioner kroner.

Nå har Thorhallsdottir nye prosjekter på gang. For tiden holder hun på med to podkaster, «Kjærlighetsmønster» sammen med Anniken Lien fra Snarøya og «Destinasjon Glede», der prinsesse Märtha Louise fra Lommedalen var første gjest. 

God stemning mellom Björg Thorhallsdottir og ny daglig leder Anette Blixt på Sjøholmen.

God stemning mellom Björg Thorhallsdottir og ny daglig leder Anette Blixt på Sjøholmen.

Foto: KARL BRAANAAS

Ikke si «dust»

Neste år skal Thorhallsdottir lede kursdeltagere i jakten på glede via video, kompendier og samlinger. Med seg har hun blant andre samfunnsøkonom Silje Sandmæl fra Tanum, treningsguru Yngvar Andersen og The Voice-artist Camilla Sørensen fra Høvik og Vollen. Stikkord er relasjoner, rutiner, trening, kosthold, «hjertesak» og fokus. 

– Jeg lener meg på ekspertene når jeg syr sammen kurset og alt er forskningsbasert, sier Thorhallsdottir og viser til publikasjoner av blant andre psykologspesialist Sonja Lyubomirsky.

– 50 prosent er i genene dine. Det gjør at du enten ser glasset som halvfullt eller som halvtomt. 10 prosent er hvordan du ser ut, hva du eier og hvordan du bor. 40 prosent er tillært, sier Thorhallsdottir, som mener egenkjærlighet er nøkkelen:

 – Hvis du ikke er glad i deg selv, blir du selvutslettende og prioriterer andre fremfor deg selv. Det er også lett å sammenligne seg med andre på sosiale medier.

Og så er det dette med trening og frisk luft, da. 

Björg Thorhallsdottir sammen med artist Camilla Sørensen som skriver musikk hun skal fremføre på samlingene.

Björg Thorhallsdottir sammen med artist Camilla Sørensen som skriver musikk hun skal fremføre på samlingene. 

Foto: KARL BRAANAAS

– Når du trener, lager du lykkehormoner. Bare det å gå eller jogge en tur, er bedre enn lykkepiller. Relasjoner blir også et viktig tema, forklarer hun:

– Det er nyttig å lære konflikthemmede språk. I stedet for å si «dust», bytt det ut med å forklare hva du selv føler når noe ubehagelig oppstår, råder hun og anbefaler alle å finne en hjertesak. 

– Den største gleden får du av å hjelpe andre, sier terapeuten. 

Kroppen blir skulptur

Det som fysisk blir igjen etter Thorhallsdottir på Sjøholmen, er en skulptur laget av Suki Loftheim som forestiller 47-åringens kropp. Den skal lages i havplast og plasseres utenfor den historiske villaen fra 1890. 

Atelieret tar kunstneren med hjem til Ormøya i Oslo. Salg av kunst og bøker vil skje på nett. Gründer, eier og faglig ansvarlig, Mette Dybwad Torstensen, vil fortsatt lede det kunstfaglige innholdet på Sjøholmen. 

– Det blir noen endringer på eiersiden og de tre rommene Björg disponerte, blir gjort om til barneverksteder. Det vil fortsatt være den samme energien og følelsen, sier hun.   

Ny daglig leder er Anette Blixt. Hun vil være ansvarlig for voksensegmentet i huset. Det skal bli mer kursvirksomhet for alle aldersgrupper, også for bedrifter, ifølge Torstensen. 

Fremover holdes det en rekke kurs her, både tegning, maling og juleverksteder. Etter en runde oppussing blir det stor gjenåpning 13. januar 2022.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.