Skip to main content

Tobias (16) til topps i nordisk naturfotokonkurranse

Etter å ha fulgt med på et par kvinender utføre kurtise en god stund, svømte de endelig rett opp til hverandre og paret seg. Jeg holdt utløser-knappen inne og kunne bare håpe det hele ble skarpt, sier Tobias.

Foto: Tobias Gjerde

Tobias Gjerde (16) fra Høvik bruker timevis hver dag for å fange dyreliv til fotolinsen. Lørdag vant han høythengende pris for innsatsen.

Se alle vinnerbildene nederst i saken

– Det er det største jeg har oppnådd så langt, sier 16-åringen om påskjønnelsen fra Nordic Nature Photo Contest (NNPC).

Tobias Gjerde vant prisen for årets unge nordiske naturfotograf med sin fotoserie fra norsk natur. I serien er blant annet et bilde av kvinender som parrer seg, en tyvjo på flukt og en rødrev i vinterfjellet.

– Jeg følger med på en nettside som heter artsobservasjoner. Hvis noen skriver at de har observert noe spennende, som for eksempel en haukugle, så sykler jeg dit, sier Tobias.

Står opp med solen

Helt siden han som femåring oppdaget at han kunne fotografere med sin Nintendo DS, har Tobias entusiastisk foreviget natur og særlig fugler.

På instagramkontoen hans ligger det per dags dato godt over 500 nærbilder av fargerikt dyreliv.

– Jeg fotograferer stort sett på Fornebu og i Maridalen, idet solen går opp eller ned, sier han.

To år i England, samt at 80 prosent av følgerne hans er fra utlandet, gjør at en typisk post lyder:

«A female northern pintail, swims across the calm water of lake Østensjø just after the sun has dipped behind the horizon».

Tobias Gjerde har fotografert naturen siden han var 5 år gammel. Her er han i aksjon på Fornebu i fjor.

Foto: Joakim S. Enger

Høyt nivå

Til sammen åtte vinnere ble offentliggjort i Oslo Konserthus lørdag ettermiddag. Det var rekordhøy deltagelse i år, med 4885 innsendte bilder fra 355 deltagere.

Til Aftenposten uttalte jurymedlem Tom Schandy fra magasinet Natur & Foto at det ble sendt inn svært mange bilder av høy kvalitet.

– Det morsomme og spennende er at mange amatører hevder seg svært godt, sier han.

16-åringen, som til daglig er elev ved Valler vgs, sier han har fått venner over hele Norge som følge av fotointeressen.

– Vi holder kontakt via sosiale medier og deler erfaringer der, sier han.

Må ha fokus

Til konkurransen Nordic Nature Photo Contest (NNPC) kan fotografer fra hele verden delta, men bildene må være tatt i enten Norge, Sverige, Finland, Danmark, på Færøyene, Grønland eller Island.

Jurymedlem Tom Schandy sier til Aftenposten at for de aller fleste handler det om å ha fokus og interesse for det som skjer i naturen.

Hvert år kommer toppdykkerne tilbake etter å ha overvintret lenger sør, og da skal nye bånd lages, og gamle forsterkes. De parene som holder sammen utfører da en svært elegant og vakker dans hvor de speiler hverandre, nikker og rister på hodet, og gir hverandre gaver av undervannsvegetasjon. Kveldslyset som kom rett imot ble prikken over i'en i dette bildet, for meg.

Foto: Tobias Gjerde

– Hvis man har et litt åpent sinn, og oppsøker de rette stedene på de rette tidspunktene – gjerne grytidlig om morgenen – er det ikke utenkelig å oppleve dette selv, sier han.

En skitur fra hytta tidlig om morgenen for å fotografere småfugl tok en liten vending da jeg fikk øye på en prikk langt oppi dalsiden et par hundre meter unna. Etter å ikke ha sett en eneste fugl var det veldig spennende å endelig kunne se noe levende. Jeg sjekket med kikkerten, og det var riktignok reven! Jeg gikk rolig inn på den, og ettersom jeg visste den hadde oppdaget meg for lengst, fokuserte jeg heller på å få den til å akseptere mitt nærvær. Ved å bevege meg sakte og hensynsfullt og følge med på kroppsspråket dens, kom jeg meg helt tett innpå og fikk være to timer med den, før den trasket ned i skogen i dalen bakenfor.

Foto: Tobias Gjerde

Omtrent midt på natta en sommerdag på Røst, lå jeg ute i myra og fulgte med på et par tyvjo. Jeg la merke til hvordan de kom inn og landet på faste gresstuster etter de hadde jaget bort en måke eller annen jo fra det som virket som var reirplassen deres. Jeg la meg i gresset og venta på at den skulle lande. Jeg brukte en lengre lukkertid for å prøve å få fram bevegelsen i bildet.

Foto: Tobias Gjerde

På Østensjøvannet i Oslo, var det krangling blant svanene. Et par hadde allerede satt seg til rette og var bestemte på å kapre plassen til å hekke. Ettersom svaner er territorielle, ble dette andre individet sett på som en motstander, og ble jaget rundt og rundt på vannet før den tok en sving innom meg og forsvant over en ås på leting etter et nytt sted å slå seg ned. Ved å bruke en relativt lang lukkertid, prøvde jeg å fange bevegelsen og kraften i et vingeslag i ett enkelt bilde.

Foto: Tobias Gjerde

Tidlig en morgen på Røst var jeg ute for å fotografere svømmesniper, da jeg fikk øye på denne som svømte rundt i en liten dam. Jeg la meg ned i vannkanten og venta på at han skulle svømme forbi meg. Ved å bruke motlyset og plassere litt vegetasjon i forgrunnen, fikk jeg til den svarte bakgrunnen og det lyse partiet med i forgrunnen.

Foto: Tobias Gjerde
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.