Skip to main content

Tegneserieskaper startet i barnehagen

Allerede i tredje klasse bestemte Helen Kaldheim seg for å bli tegneserieskaper. Nå er hun ute med bok og har flere hårete mål.
Allerede i tredje klasse bestemte Helen Kaldheim seg for å bli tegneserieskaper. Nå er hun ute med bok og har flere hårete mål.
FOTO: PRIVAT

Lille Helen tegnet og de barnehageansatte skrev tekst. Nå er 26-åringen ute med sin første tegneseriebok og har mer på gang. 

– Jeg gleder meg til å vise mer av det universet jeg har skapt. Det mest spennende har jeg ikke vist frem ennå, sier tegneserieforfatter Helen Kaldheim (26) fra Bærum.

Nylig ga hun ut boken «MørkAlven» på Norli. Den er inspirert av japansk manga og har tenåringer som målgruppe.

En av sidene fra «MørkAlven», Helen Kaldheims første bok.

En av sidene fra «MørkAlven», Helen Kaldheims første bok. 

Illustrasjon: Helen Kaldheim

– Genren er fantasy og handler mye om det å vokse opp, ikke passe inn, venner, drama, krig, magi og kjærlighet. Jeg henter inspirasjon fra virkeligheten og skaper mitt eget.

Opprinnelig kommer 26-åringen fra Odda og er utdannet illustratør fra Oslo. Nå bor hun på Jar med samboer Andreas og katten Isak. 26-åringen har alltid tegnet, det ligger i genene med tanter som tegner. På familiehytta ligger det fine dyreskisser etter morfaren, men det er bare hun som har gjort det til en karriere.

– Jeg lagde min først tegneserie i barnehagen – om en gutt som gikk med kjole, fordi jeg bare kunne tegne mennesker i kjole. Og barnehagetantene skrev teksten for meg.

Fikk leselyst

Allerede i tredje klasse bestemte Helen seg for å bli tegneserieforfatter. Da bibliotekaren viste frem en japansk manga-tegneserie, ble hun oppslukt og leste alle mangabøkene hun kom over.

Kristian Krohg-Sørensen har fått pris for bok om gentlemansforbryteren «Gulosten». Originalene skal han stille ut på Grünerløkka bibliotek i mars.

Kristian Krohg-Sørensen har fått pris for bok om gentlemansforbryteren «Gulosten». Originalene skal han stille ut på Grünerløkka bibliotek i mars. 

Illustrasjon: Kristian Krohg-Sørensen

– Jeg hadde lese og skrivevansker, så dette vekket leselysten og satt i gang fantasien. Når jeg tegner, er jeg helt i min egen verden og kan sitte ti timer i strekk.

Hun planlegger ikke detaljene, men tar notater og lager skisse for hvert kapittel. 

– Jeg liker å gjøre ferdig side for side. Det funker best for meg å jobbe litt spontant. Spesielt når man kan tegne, er det gøy: Det å se utviklingen fra skisse, til de svarte linjene og så fargeleggingen. Å lage én side tar ca. en dag, anslår hun.

Tidligere jobbet hun med tusj og fargeblyanter, nå er prosessen heldigital. 

– Verden blir mer digital også for oss tegnere, det går mye raskere. 

Nå drømmer hun om å lage en bokserie. 

– Skal jeg drømme ekstra stort, er det å få tegneserien oversatt og solgt i utlandet. Kanskje en dag vil et studio lage animasjon av den?

– Gi aldri opp

Prisbelønt tegneserieskaper og historiker Kristian Krohg-Sørensen (41) fra Asker står bak to bøker om gentlemansforbryteren «Gulosten» og er i gang med den tredje som kommer om et års tid. Han har også illustrert en rekke andre bøker. 

Kristian Krohg-Sørensen etter utgivelsen av første bok om «Gulosten» i 2015.

Kristian Krohg-Sørensen etter utgivelsen av første bok om «Gulosten» i 2015. 

Foto: NINA ABRAHAMSEN

– Det er veldig fint med nye talenter og at unge synes dette er en kunstart de ønsker å videreutvikle, sier Krohg-Sørensen som lover å følge med på Kaldheim.

Han synes selv det er både gøy og et privilegium å jobbe kreativt, samtidig som det går å leve av det. Egne prosjekter tegner han med blyant og tusj, særlig fordi han liker å ha originalene. Betalte oppdrag gjør han digitalt fordi det går raskere. I tillegg til å kunne tegne, er evnen til å fortelle en historie noe av det viktigste for å holde på leserne, sier han. 

– Og så må du aldri gi opp. Mange slutter når de blir ungdom, fordi de ikke synes de er gode nok. Det er bedre å godta sin egen måte og utvikle den videre. Som tegneserieforfatter finnes det så mange uttrykksformer. Du står helt fritt, sier Krohg-Sørensen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.