Skip to main content

Sammenligner kunst med fødsel

Zdenka Rusova er inspirert av norsk natur.

Foto: KARL BRAANAAS

Zdenka Rusova (80) er hovedutstiller under Østlandsutstillingens 40-årsjubileum som åpnet i Bærum Kunsthall i går. 

–  Jeg vet alltid hva jeg vil og alt er kontrollert, men bildene får sitt eget liv. Jeg kjenner på meg når det er fullført – først da signerer jeg. Det er som en fødsel, sier Rusova.

Hun viser 12 av sine arbeider i Bærum Kunsthall på Fornebu fra 17. oktober til 10. november, sammen med 14 verk av andre kunstnere. 

Arver alt

Den åtti år gamle kunstneren er født i Praha i 1939, men kom til Norge i 1968, og har bodd 20 år i Bærum. Hun har testamentert hele sin kunstsamling til Henie Onstad kunstsenter som hadde en omfattende utstilling med 133 av hennes verker i fjor vår.

– Henie Onstad Kunstsenter betyr alt for meg, du kan nesten si det er som et hjem. Min 50-årige historie i Norge startet her, uttalte hun til Budstikka før utstillingen i mars. 

Rusova har vært professor og rektor ved Statens Kunstakademi og er æresmedlem i Bildende Kunstnere i Bærum. Ifølge henne selv henter hun inspirasjon fra livet, kroppen og sex, men også fra norsk natur.

– Alt jeg skaper har sitt utspring i meg selv. Kjønn er viktig og bevisstheten om at jeg er kvinne.

Nå er Rusova en av flere kunstnere som deltar i Østlandsutstillingens 40-årsjubileum. Utstillingen i Bærum kunsthall er den siste i rekken av syv utstillinger. 

Mange søkere

 I 2019 søkte totalt 721 norske og 32 tyske kunstnere med tilsammen 1.909 arbeider om deltagelse i Østlandsutstillingen.

 117 verk av 80 kunstnere og kunstnergrupper er antatt. Av disse kan ni kunstnere/kunstnergrupper med 14 arbeider sees i Bærum Kunsthall frem til 10. november. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.