Skip to main content

Naturfenomen vekker oppsikt på Facebook

VAKKERT SKUE: Fredag formiddag ble Mariann Agdal fra Vettre oppmerksom på et litt spesielt værfenomen på isen ved Leangbukta. Nå vil hun lage sitt eget strikkemønster av den blomsterlignende iskunsten.

Sist fredag laget naturen sitt eget kunstverk av snø og is i Leangbukta.

– Jeg kan ikke huske å ha sett noe slikt tidligere, forteller Mariann Agdal (67) fra Vettre, som jevnlig går tur med hunden langs strandpromenaden i Leangbukta.

Fredag morgen var isen ved bryggeanlegget preget av et helt spesielt, blomsterlignende mønster.

Agdal tok flere bilder av «isblomstene» som hun la ut på facebook-gruppen «Alle kjenner alle i Asker». Innlegget har så langt fått nesten 500 reaksjoner og mange har kommentert på det litt spesielle naturfenomenet.

– Jeg har aldri opplevd maken til respons, sier Agdal.

Kjent fenomen

Mens de fleste skriver om hvor vakker naturen kan være, har andre forslag til hva naturfenomenet kan være, for eksempel «frosne glassmaneter».

– Det slo meg at det var litt høyt vann den dagen, kanskje det kan ha noe med det å gjøre, lurer Agdal.

Isekspert i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Ånund Sigurd Kvambekk, mener mønsteret er en lettversjon av tallerkens, som det har snødd på.

– Tallerkens dannes oftest i sjøvann, men kan opptre på innsjøer også, sier han.

Tallerken-is, eller pannekake-is, består av nesten runde flak med en størrelse mellom 30 cm og tre meter. Den forhøyede tallerkenkanten dannes når isflakene stadig støter borti hverandre. Fenomenet oppsto blant annet i Lysakerelva i januar for to år siden.

– For at det skal skje må det blåse litt eller være bevegelse av andre grunner, som for eksempel bølger under isleggingen, sier Kvambekk.

Mønster etter fuktighet

Ifølge iseksperten vil bølgene kunne brekke opp nydannede isflak slik at de kolliderer med hverandre. Det spesielle mønsteret oppstår først når snø legger seg oppå isen.

– Isen er tynnest på midten, derfor er det en mørk farge på de våteste feltene i midten. Mønsteret oppstår fordi alt ikke blir like gjennomvått. I de ytre delene av tallerkenisflakene er det lysere farge enn den som oppstår i den våte sørpen mellom isflakene, forklarer Kvambekk.

Mariann Agdal, som strikker en god del, sier hun vil bruke iskunsten som inspirasjon til nye strikkemønstre.

– Jeg bruker alltid mønster når jeg strikker, men mønsteroppskrift fra naturens side har jeg aldri prøvd før, sier Vettre-kvinnen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.