Skip to main content

Millionene sikrer ny sal på Henie Onstad

Henie Onstad Kunstsenters direktør Tone Hansen gleder seg til å åpne en ny sal for avantgarde-kunst. 

Et tilskudd på syv millioner sikrer permanent visning av avantgarden på Høvikodden Kunstsenter. Salen er tegnet av Snøhetta og åpner til høsten.

– Den nye salen vil presentere kunstneriske verk som har vært banebrytende for sin tid. Her får vi en helt spesiell arkitektur og design inspirert av Kurt Schwitters. Dette blir eksepsjonelt bra, sier Tone Hansen, direktør ved Henie Onstad Kunstsenter (HOK) i en pressemelding.

Avantgardesalen, om er sponset av Sparebankstiftelsen og Bærum kommune, vil bli på 430 kvadratmeter og blir en integrert del av HOKs opprinnelige bygningsmasse fra 1968. Utstillingsrommet som tidligere er brukt som lager, vil gå over to etasjer og er tegnet av Snøhetta.

Ble ikke prioritert

Utstillingsdesignen utvikles av kunstneren Luca Frei i samarbeid med Kunstsenteret. Målet er å gjøre salen til en attraksjon der kunst og arkitektur går sammen.

Avantgarde er betegnelsen på en kunstretning som oppsto på slutten av 1800-tallet. Den kjennetegnes av kunstnere som jobbet på tvers av kunstartene og i sterk opposisjon til det bestående.

– Den permanente presentasjonen av avantgarden blir unik i det norske museumslandskapet fordi den presenterer verk som ikke tidligere har blitt prioritert i offentlige norske samlinger. Gjennom å etablere en egen sal ønsker HOK å gjøre denne tradisjonen mer tilgjengelig for allmennheten, utdyper HOKs sjefskurator Caroline Ugelstad.

Mer av Schwitters

Siden opprettelsen i 1968 har Henie Onstad nettopp vært et sted for avantgarden og eksperimentelle og banebrytende kunstneriske prosjekter på tvers av kunstartene. I løpet av det siste tiåret har senteret i samarbeid med Sparebankstiftelsen DNB dessuten etablert en permanent kobling til den tyske kunstneren Kurt Schwitters (1887-1948). 

Hans ideer representerte en helt ny måte å tenke hva kunst kan være og i flere år bodde han på Lysaker. Når den nye avantgardesalen åpner, kobles Schwitters kunst med relevante verk fra hans samtidige. I tillegg presenteres arbeider fra senere generasjoner Schwitters har påvirket, som for eksempel det internasjonale nettverket Fluxus.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.