Skip to main content

Malte «Le mont Kolsaas» 13 ganger på én vinter

Fredag 3. januar åpner Tone Hansen og kunstsenteret Henie Onstad sin Monet-utstilling, i anledning kunstnerens 125 årsjubileum i Bærum. Utstillingen er et samarbeid med Sparebankstiftelsen DNB og Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, samt private utlånere.

Foto: Knut Bjerke

Claude Monet malte Kolsåstoppen og Løkke bro. Så dukket det opp et mindre kjent bilde fra Oslofjorden. Alle tre motivene vises i originaler på Henie Onstad kunstsenter.

Det er 125 år siden den franske maleren og verdens fremste impresjonist bodde på Bjørnegård pensjonat i Sandvika. 

I løpet av åtte uker i februar og mars, malte han vinterlandskap i sprengkulda, noen ganger var det minus 25 grader midt på dagen. Det resulterte i 28 bilder fra Asker og Bærum, der motivet av Kolsåstoppen er mest kjent. 

Den karakteristiske fjelltoppen i Bærum festet han til lerretet hele 13 ganger.

Løkke bro i Sandvika slik den franske maleren Claude Monet så den for 125 år siden.

FOTO: UTLÅNT AV BÆRUM BIBLIOTEK

Kunstsenterets direktør Tone Hansen gransker bildet av Kolsåstoppen som nylig ble forseglet i en stabil glassramme, for å forlenge levetiden. Lyset i Sal Haaken er dempet for ikke å skade de unike kunstverkene.

Men hvordan står det til med de 125 år gamle bildene i dag?

– De er i god stand. Klima-kassen som er laget rundt Kolsåstoppen sørger for stabil luft og fuktighet, svarer malerikonservator Fridrich Bertelsen, som arbeider for selskapet som forsikrer kunstverkene.

Motiv med variasjon

I sal Haaken demonstrerer Tone Hansen hvordan bildet skifter karakter avhengig av om du står nærme eller lenger unna. Dette er et impresjonistisk mesterverk hun er stolt over å vise frem.

– Bildet er ikke direkte naturtro. Kunstneren har lagt inn sine inntrykk. Når jeg ser de skrå penselstrøkene føler jeg at det blåser. Skyene over Kolsåstoppen er malt i sirkelbevegelser. Han har brukt hvit maling i tykke lag og får veldig bra frem følelsen av gammel snø. Men på trærne er det dråpe-tynne lag med hvit maling, som får meg til å fornemme at snøen smelter, sier Tone Hansen.

Tone Hansen og Berit Inger Øen starter det nye året med flere arrangementer knyttet til Claude Monets opphold i Bærum.

Foto: Knut Bjerke

Monets bilder «Le mont Kolsaas», er nylig kjøpt av Sparebankstiftelsen DNB til Nasjonalmuseet, men blir vist første gang for publikum ved Henie Onstad Kunstsenter fra 3. januar,  sammen med Sandvika-motiv fra Løkke bro og ett fra Oslofjorden utenfor Asker. Utstillingen består av fem av Monets bilder, og åpner samtidig med kunstsenterets Picasso-utstilling.

Kjøpte dyrt mesterverk

Anders Bjørnsen i Sparebankstiftelsen har lenge vært på jakt etter Kolsås-maleriet, og slo til da en privatperson i London var villig til å selge.

– En av verdens fremste kunstnere har laget et bilde med norsk motiv. Vi er veldig glade for å ha sikret oss et så viktig verk. Det har vi vært på jakt etter lenge, sier Bjørnsen.

Han vil ikke røpe prisen, men innrømmer at dette er et dyrt verk.

– Kolsåstoppen er mest kjent og Oslofjorden minst. Mens de fleste kan kjenne igjen konturene fra Kolsås og Sandvika, så kan fjordmotivet være hvor som helst. Selv øyene er nøytrale, sier han.

Claude Monet bodde to måneder i Sandvika mot slutten av 1800-tallet og malte flere motiver av Løkke bro.

FOTO: UTLÅNT AV BÆRUM BIBLIOTEK

Flere arrangementer

Monet kom til Norge fordi stesønnen hans fraktet tømmer fra Norge til Frankrike. Stesønnen ønsket at maleren skulle få oppleve vinterstemninger i Norge, og innlosjerte ham på Bjørnegård pensjonat, hos Jenny Bjørnson. Her kom Monet inn i et etablert kunstnermiljø, men han skal ha vandret rundt i Bærum i to uker, uten å finne det rette motivet. Det var vennene som tok han med til Sandvika og viste ham Løkke bro. Monet malte fire bilder av broen, to av dem vises på utstillingen. I forbindelse med jubileet og utstillingen vil også Bærum kommune invitere til flere arrangementer.

– Han var ikke ofte utenfor Frankrike, sier kultursjef i Bærum kommune, Berit Inger Øen.

De neste ukene vil det bli arrangert turer med hestedrosje fra Sandvika stasjon til Bjørnegård, lik den Claude Monet tok da han var her. Det blir fotoutstilling og foredrag av Monet-ekspert og tidligere direktør ved Henie Onstad kunstsenter, Karin Hellandsjø. 

Graffittigruppen Duer på Tanken skal lage Monet-inspirerte verk på betongveggen under Elias Smiths vei i Sandvika. Monets stamplass i Sandvika skal markeres, og teatergruppen BærMuDa skal underholde. Museet LofThe skal innrede en tidsriktig kunstnerhybel, mens Valler-elever vil vise sine Monet-inspirerte bilder. Det jobbes også for å sette opp filmen «Water Lilies by Monet» på kino, og det blir foredrag på biblioteket.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.