Skip to main content

Lyser opp rom med lampe formet som Kalvøya

Regina von Koch (25) Tor Einar Sandvik (23) og Kim J. L. Jordemann (25) har laget lamper av gamle sjalusiskap fra kommunegården i Bærum.

Foto: Kristin Mehlum

Gamle skapdører fra kommunegården i Sandvika får nytt liv som lamper – formet etter øyer i Oslofjorden. Bak ideen står tre designstudenter.

«Skjærgårdslys» er navnet på prosjektet til Tor Einar Sandvik (23), Regina von Koch (25) og Kim J. L. Jordemann (25). Ideen ble unnfanget da designstudentene ved Oslo MET fikk i eksamensoppgave å finne nye bruksområder for gamle møbler fra kommunegården i Sandvika.

– Skolen har et samarbeid med Bærum kommune. I forbindelse med renovering av kommunegården fikk vi tilbud om å overta om lag 6000 møbler som ikke skulle brukes lenger, sier Tor Einar Sandvik.

I april i år flyttet rundt 700 kommuneansatte inn i midlertidige lokaler. Blant møblene som ikke ble med videre var nærmere 1000 sjalusiskap. 

– Minst to på hvert kontor, tror prosjektleder i Bærum kommune, Kjersti Lysne Sanden.

– Det var ganske mange. Vår oppgave ble å finne en måte å bruke flest mulig av dem på, sier Tor Einar. 

LES OGSÅ: Fjerner «lysende teppe» i rundkjøring

To lysende øyer

Ingen av de tre designstudentene kommer fra Bærum. I stedet lente de seg på internett og skrev «Bærum» i søkefeltet.

– Da kom det opp et omriss av kommunen der øyene rundt var veldig tydelige. Vi fikk ideen om å designe lamper etter disse øyene nær sagt med en gang, sier Sandvik.

Dørene fra de gamle sjalusiskapene ble rammen til lampene som har form etter Kalvøya og Torvøya. Mens Kalvøya er en kjent øy for de aller fleste, er Torvøya en liten øy sørvest for Fornebu med et areal på 46 dekar. 

LES MER: Kalvøyabrua lyste opp mot vold – men i feil farge

Torvøya er en av to lamper i serien Skjærgårdslys, som trolig vil lyse opp kommunegården i Sandvika om et par år.

Da skissene ble presentert for medstudentene og ansatte i kommunegården forsto designtrioen at de var på rett vei. 

– Folk var veldig positive, sier Sandvik, som under prosessen også har besøkt de to øyene i Oslofjorden.

Lampen Kalvøya er designet av studenter ved OSLOMET og vant nylig pris for sin utforming.

– Vi tok med prototypen til Kalvøya og gikk en runde med den for å etablere en slags tilhørighet. Vi har jo ikke samme tilknytning til stedet som folk i Bærum har, sier Sandvik.

Lampene har også hengt til utstilling i kommunegården i en periode.

Vil bruke «gamle møbler»

I forrige uke vant «Skjærgårdslys» Norsk Lyspris 2019 UNG. Nå håper designtrioen at lampene får bli med tilbake i den nye kommunegården.

LES OGSÅ: Kjemper om å dekorere nye Kommunegården

Det tror prosjektleder Kjersti Lysne Sanden at det er muligheter for. 

– Vi ønsker å videreføre det gamle i det nye. Lampene er et slikt tiltak. Vi har også bestilt stoler som er designet av studentene ved MET, sier Sanden.

Skjærgårdslys er navnet på designoppgaven til studentene bak lampen Kalvøya. I fjor høst hang de til utstilling i kommunegården.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.