Skip to main content

Lager kalender med klart budskap

Kunstner Pippip Ferner og fotograf Vibeke Glosli har samarbeidet om en adventskalender.

Kunstner Pippip Ferner og fotograf Vibeke Glosli har samarbeidet om en adventskalender.

Foto: SONIA A. JENSEN

Kunstner Pippip Ferner publiserer sin egen adventskalender på sosiale medier. Hver dag viser hun klær av søppel, fotografert av Vibeke Glosli.

– Hver dag når jeg går hjemmefra og til atelieret mitt finner jeg mye søppel. Havner det på bakken, så havner det i havet. Det er all grunn til bekymring. Plast i havet er den største miljøtrusselen vi har. Kalenderen handler om at plast forurenser, og at vi må redusere bruken av plast, sier kunstneren fra Nesøya.

13. desember er Luciadagen. Bare strømpene er kjøpt, resten er laget av plastsøppel, ifølge Pippip Ferner.

13. desember er Luciadagen. Bare strømpene er kjøpt, resten er laget av plastsøppel, ifølge Pippip Ferner. 

Foto: VIBEKE GLOSLI

De siste fire årene har hun publisert en adventskalender på sosiale medier med det samme budskapet, men årets kalender skiller seg ut fra de foregående.

– Nå byr jeg mer på meg selv og er litt utenfor komfortsonen, forklarer Ferner, som selv stiller som modell. Den humoristiske bildeteksten er en oppfordring til publikum om å skjerpe seg.

Får frem humor

Askerfotograf Vibeke Glosli har tatt bilder av kunstneren med alt det rare hun har funnet på sin vei. Ved hjelp av komposisjon, lys og stemning har hun fått frem både humor og alvor.

– Jeg er takknemlig over å få være med på å lage denne adventskalenderen. Jeg håper også folk vil bli ekstra bevisste og tenke behov og kvalitet, før de handler, sier Glosli.

Pippip Ferner med kjole av munnbind.

Pippip Ferner med kjole av munnbind. 

Foto: VIBEKE GLOSLI

Hun er fotograf og driver Pop Vinbar i Asker etter mange år som leder av Asker sentrumsforening.

På ett av fotoene stiller Ferner i en kjole av munnbind, neste dag har hun på et antrekk laget av 50 gjenglemte vanter. Klærne er laget av alt fra sneiper til engangsbestikk, sjokoladepapir, leker, baller, snusbokser og lunter fra sprengstoff. Materialer fra møbelproduksjon, fiske, bygg og anlegg – og selvsagt plastposer skjuler seg også bak lukene.

I en av lukene er kunstneren drapert med 1.500 handleposer som er strikket, heklet og flettet.

«Litt flåsete sagt, men dette har spart 50 hvaler fra å få mageknip», skriver Ferner og får tommel opp fra følgerne sine. Enkelte dager får hun opp til 400 liker klikk og over 70 delinger.

– Et spark bak

Kulturkommentator og journalist Lars Elton er blant dem som har delt Pippip Ferners adventskalender:

– Hun gir meg et velfortjent spark bak hver eneste dag. Søppel er et enormt problem. Og her får jeg inspirasjon til å forbedre meg. Pippip Ferner har brukt kunsten sin gjennom en årrekke til å si noe om dette problemet, sist på et møte med Bærums Bildende Kunstnere. Her fortalte hun om plast i havet på en inspirerende måte. Jeg kan bare heie på dette, sier Elton.

Lise Keilty Gulbrandsen i organisasjonen «Hold Norge Rent» har gitt Ferner Gullklypa, som er miljøorganisasjonenes Oscar. Hun gleder seg til å åpne kunstnerens adventskalender.

– Dette er en kalender som skiller seg ut fra de andre «gi bort»- og «vinn»-kalenderne. Pippip Ferner setter søkelys på forurensning på en visuelt interessant måte. Jeg er imponert over hvor mye arbeid hun legger i å få frem budskapet ved å kle seg ut i det ene antrekket etter det andre, sier Gulbrandsen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.