Skip to main content

Kunstner Lise Wulff skriker ut

INSPIRASJONENJ: Lise Wulff (46) fra Nesøya står bak kunstprosjektet The Scream from Nature, kunstprosjektet startet som del av Munch-jubileet 2013 med utgangspunkt i Edvard Munchs «Skrik».

Kunstneren Lise Wulff bruker Norges mest ikoniske kunstverk i sin kamp for å redde kloden. Skriket fra naturen spres til store deler av verden.

– Edvard Munch følte et uendelig stort skrik gjennom naturen. Figuren holder for ørene og beskytter seg mot lyden. I dag tenker jeg at skriket kommer fra naturen, sier den 46 år gamle kunstneren og tobarnsmoren fra Nesøya.

Hun står i Nasjonalgalleriet og betrakter Edvard Munchs kunstverk. Folk fra hele verden kommer får å se Skrik. Det inspirerte henne til kunstprosjektet, som ble en gedigen miljødugnad.

Kongelig start

Det er fem år siden Lise tente de første lysene i Skrik-formasjon utenfor Oslo rådhus. Det markerte starten på The Scream from Nature. Tre måneder senere lagde ministre fra hele verden tilsvarende miljø-Skrik. Det skjedde under FNs generalforsamling, UNEP for miljøvernministere i Nairobi. Men det begynte ved middagsbordet på Nesøya, da Lise undret over hvor dagens skrik kommer fra:

– Jeg ville gjenskape den ikoniske ansiktsformen for å skape miljøengasjement, sier hun.

SE FILMEN: Kunstner bruker Edvard Munchs "Skrik" i miljøkampen

Siden har Skriket fra naturen spredt seg til nye steder, fra skole til skole, fra sykkelritt til fotballsletter og fra forurensede sumper i Myanmar til uttørkede skoger i Spania.

– Når vi skaper egne bilder, så sitter de lenger. Det blir morsommere å resirkulere. Og så blir det lettere å se hvordan vi selv kan ta vare på miljøet, sier Lise og forteller om folk som former alt fra tomme plastflasker, avlagte mobiltelefoner til klær og matavfall, og returnerer Skrik-bilder til Nesøya.

– Dersom alle finner noen grep, og gjør litt, så hjelper det, sier Lise.

 

Starten: Kronprinsen lager Skrik ved energimøte med internasjonale statsledere i 2013. FOTO: PRIVAT

Hun er oppgitt over at 40 prosent av all mat, blir kastet. Da hun nylig laget mat-Skrik med skolebarn i Oslo, oppfordret hun dem til å tenke på alt de kaster med eplet i søppelet; planting, dyrking, høsting, tjenester i butikken.

– Hva har Skrik gjort med ditt eget miljøengasjement?

– Jeg prøver å sykle, kaster veldig lite mat, og shopper ikke. Mange føler de sitter i glasshus, men du behøver ikke ha et CO₂-nøytralt hus for å gjøre noe.

Hun anslår 1000 store Skrik-dugnader. Hvor mange lærere som har lastet ned prosjektets pedagogiske program, har hun ikke oversikt over.

Overrasket i New York

Da statsministeren kom til FN-bygget ble hun møtt av skolebarn fra New York, som stolte viste sitt Skrik, laget av plastsøppel.

Gudrun Fosse arbeider i FN-bygget og vender tommelen opp for kunstprosjektet.

– Flott at de bruker Skrik på denne måten. Det er viktig at folk får øynene opp. Selv tenker jeg på hvor mye plastflasker forurenser. Tidligere klarte vi å drikke vann fra springen. Nå forurenser drikkeflaskene havet, sier hun.

 

KLÆR: Edvald Boasson Hagen lager Skrik av sykkelskjorter under Spanias største sykkelritt.

Også Bærums-politiker Morten Skauge (H) synes prosjektet er spennende og innovativt.

– Det var stilig at hun klarte å samle 5.000 mennesker i et skrikende ansikt på Ekebergsletta for noen år siden. Jeg ser på Facebook og ser at mennesker fra hele verden bidrar med sine skrik-bilder. Jeg har stor sans for denne måten å benytte kunsten til å formidle et viktig budskap. Vi kan være stolte over at Lise Wulff er «vår».

LES MER: Kalkovn fra elever til Vettre torg

Skriket spres

Lise Wullfs miljøprosjekt startet på Nesøya. Slik spredte det seg til flere steder på kloden:

OSLO: Prosjektet lanseres ved Rådhuset (desember 2012).

NAIROBI: Presenteres ved UNEPs generalforsamling for verdens miljøvernministere (februar 2013).

HAMAR: Ungdom på The Gathering lager verdens største Skrik, på 94 m² (mars 2013).

NEW YORK: Nye Skrik i Scandinavia House (april 2013).

OSLO: Nasjonalgalleriet viser film. Postkort oppfordret til å lage engene Skrik. Lise Wulf lager ny film til Munch jubileumsutstilling, med bilder fra hele verden (sommer 2013).

FORNEBU: Kunstnere lager ballong-Skrik (juni 2013).

ARENDAL: Hovefestivalen med kulturminister signerer Skrik av resteplank (juni 2013).

ARENDAL: Mobiler og gammel elektronikk formes til Skrik, og leveres til resirkulering under Arendalsuka (august 2013).

OSLO: Skrik skapes Elvelangs med Bellona (september 2013).

SPANIA: Sykkelproffer med Edvald Boasson Hagen lager Skrik av egne drakter, under Spanias største sykkelritt i La Vuelta (september 2013).

MYANMAR: Barn samler søppel og lager Skrik. Solcelle-lamper er premie (juni 2014).

SPANIA: Workshop på Museo Thyssen-Bornemisza under deres store Munch-utstilling, med foredrag for lærere og elever (oktober 2015).

SPANIA: Planter 700 trær i Atapuerca, UNESCO verdensarvsted, med Norges ambassadør Johan Vibe og flere ambassadører. (februar 2016).

OSLO: Stort skoleprosjekt hvor elever lager og spiser Skrik av frukt og grønt, de får tips om reduksjon av matavfall (høst 2016).

NEW YORK: Skoler bruker prosjektet og viser Skrik i FN-bygget (september 2016).

OSLO: Oslo Miljøfestival, folk skriver kort til FN (juni 2017).

MADRID: Foredrag på skoler og oppfølging av treplanting i Atapuerca (november 2017).

Skriket fra naturen  

LES FLERE KULTUNYHETER HER

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.