Skip to main content

Kronprinsessen på aids-utstilling: – Sterkt og viktig

Kronprinsesse Mette-Marit lot seg berøre av portrettene tatt av fotograf Fin Serck-Hanssen av HIV-smittede i 1993.

Kronprinsesse Mette-Marit lot seg berøre av portrettene tatt av fotograf Fin Serck-Hanssen av HIV-smittede i 1993.

Foto: KNUT BJERKE

Torsdag besøkte kronprinsesse Mette-Marit utstillingen «Hvert øyeblikk teller – Følelser av aids» på Henie Onstad Kunstsenter. 

Utstillingen åpner fredag og presenterer 60 internasjonale kunstnere og mer enn 200 verk. Målet er å belyse sykdommene hiv og aids i forbindelse med «Skeivt kulturår». 

– Utstillingen setter søkelys på stigma og skeiv kultur, samtidig som den viser viktige kunstverk skapt i tider med intense sosiale og politiske kriser, sier direktør Tone Hansen, som tok imot kronprinsesse Mette-Marit på en lukket visning torsdag.

Kunstneren Bjarne Melgaard er representert med denne installasjonen.

Kunstneren Bjarne Melgaard er representert med denne installasjonen. 

Foto: KNUT BJERKE

Kronprinsessen har jobbet med å belyse hiv og aids-problematikk i en årrekke og beskriver utstillingen som «sterk og viktig». 

– Det å se historien gjennom kunst og kunstneres øyne, er viktig for å forstå hvordan sykdommen berører enkeltskjebner. Samtidig kan man se hvordan politikk og sosiale strukturer har gjort at dette har vært vanskelig å løse, sier kronprinsessen.

Uten medisiner

Det anslås at 35 millioner lever med hiv-diagnosen i verden i dag. Kronprinsessen peker på at 40 prosent av de smittede ikke har tilgang på medisiner. 

– Jeg er glad det er kontroll på dette i Norge. Men vi må huske at mange rundt i verden ikke har medisiner tilgjengelig. Det er heller ikke blitt lettere for disse under to år med pandemi, sier kronprinsesse Mette-Marit. 

Dette verket er laget av Hugh Steers.

Dette verket er laget av Hugh Steers. 

Foto: KNUT BJERKE
Direktør Tone Hansen tok imot kronprinsesse Mette-Marit på Henie Onstad Kunstsenter torsdag.

Direktør Tone Hansen tok imot kronprinsesse Mette-Marit på Henie Onstad Kunstsenter torsdag. 

Foto: KNUT BJERKE

På spørsmål om stigmaet som fortsatt knytter seg til sykdommen, sier kronprinsessen at informasjon fortsatt er svært viktig, men også arbeidet for at mennesker med denne lidelsen og andre sykdommer blir møtt med respekt. 

– Kronprinsessens engasjement for hiv og aids betyr mye for Henie Onstad Kunstsenter. Hennes besøk til utstillingen bidrar til å løfte problemstillingen og kunsten til et større publikum, sier kommunikasjonssjef Gunhild Varvin på Henie Onstad Kunstsenter.

Aids, kjærlighet og død

Verkene viser hvordan kunstnere har respondert på aids-pandemien med temaer som inkluderer kjærlighet, død, håp og resignasjon i tillegg til intimitet og kropp, sårbarhet og kraft, sex, politikk og aktivisme. Generalsekretær i hiv Norge Anne-Karin Kolstad, kuratorene Ana María Bresciani og Tommaso Speretta fulgte kronprinsessen under utstillingen som ifølge kuratorene «favner kunstnernes uttrykk for at det er noe som haster og at handling er viktig.»

Året 2022 er relevant som bakteppe for utstillingen. Det markerer at det er 50 år siden sex mellom menn ble avkriminalisert, da straffelovens paragraf 213 ble opphevet. Dette har ført til at flere norske kunstinstitusjoner markerer «Skeivt kulturår».

– Vi ønsker å leve i et samfunn som ikke diskriminerer minoriteter gjennom sosiale normer. Utstillingen har tatt utgangspunkt i Henie Onstads historiske utstilling «Tema: AIDS fra 1993». Den viser hvordan flere kunstnere har protestert og feiret livet som respons på hvordan aids-pandemien bidro til forsømmelse, stigma og skam, sier seniorkurator Ana Maria Bresciani ved HOK.

Medkurator Tommaso Speretta er invitert på grunn av sin mangeårige forskning med fokus på hvordan hiv og aids har vært presentert i kunsten.

– Utstillingens kunstverk skiller seg ut med tanke på hvordan de bidrar til å gi nye fortellinger om den tradisjonelle behandlingen av aids, sier han.   

– Kronprinsessen har hatt et mangeårig engasjement for saken, som vi setter stor pris på. Det er fortsatt et stort behov for informasjon og det er fortsatt knyttet stigma til sykdommen selv om det ikke er grunn til det, sier generalsekretær Anne-Karin Kolstad i Hiv Norge.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.