Skip to main content

I Einars (78) stue står tiden aldri stille

Einar Flatner (78) på Rykkinn har fylt veggene med veggur han selv har produsert. En veldig morsom hobby, sier pensjonisten.

Foto: Knut Bjerke

Einar Flatners stue er fylt med veggur han selv har laget. – Jeg vet ikke om jeg hadde vært oppegående uten hobbyen min, sier 78-åringen.

«Tikk, takk, tikk, takk». En jevn flyt av tikkelyder fra godt over 100 veggur fyller den rundt 50 kvadratmeter store leiligheten til Einar Flatner (78) på Rykkinn. 

De aller fleste urene har han laget selv av ulike gjenstander og materialer. Alle går og alle viser riktig tid. Pluss minus fem minutter. 

– Jeg måtte ha noe å gjøre da jeg gikk av med pensjon for 15 år siden. Uten hobbyen min hadde jeg nok ikke vært oppegående. Særlig over så lang tid, sier Flatner.

Bruker det meste

Straks etter frokost er han på plass i sitt velutstyrte, lille verksted innenfor soverommet. Der lager han veggur av alt fra brukte cd-plater og gammeldagse grammofonplater til sagblad, fat og små gryter. 

Også skuffen med klokkesamlingen har fått et ur på seg. 

Foto: Knut Bjerke

Også engangstallerkener i papp med fargerike blomstermotiv har blitt til dekorative veggur. En bunke cd-er ligger og venter. Nylig fikk han 30 skiferplater av en kompis. Urverk og visere må han kjøpe inn. Og så går det en del batterier. 

– Nå har jeg begynt å lage dobbeltdekkere på skiferplater, med to klokker på hver. 

Urmaker Torbjørn Jessen fra Rykkinn skjønner godt at Flatner synes ur er gøy.

– Du kan jo lage klokker av nesten hva som helst, det er bare fantasien som setter grenser.

Urmakerdrøm

Interessen for klokker fikk Flatner allerede som 15-åring. Hadde han hatt mulighet, ville han blitt urmaker han også. Det er helt sikkert. 

– Jeg vokste opp på landet, på Skarnes, og gikk bare framhaldsskolen. Noe annet var det ikke åpning for. Jeg er selvlært, forteller klokkeentusiasten.

Einar Flatner (78) fra Rykkinn har en spesiell veggurhobby laget av mange forskjellige materialer, plater og cd-er og fjellstein. Alle urene går og viser visst nok riktig tid.Foto: Knut Bjerke

Han jobbet i Bærum kommune i 35 år før han gikk av med pensjon, de siste 25 årene med merking og skilting av veier. Klokker og ur ble kun en hobby. 

Snart er det ikke plass til flere veggur i leiligheten. Langt over hundre har han også gitt bort.

– Så fort jeg har litt tid, setter jeg meg på hobbyrommet. Så lenge du er frisk og oppegående må du ha noe å gjøre, sier 78-åringen som ikke er plaget av all tikkingen.

Det blir tikk og takk i stedet for musikk fra singelen «Knallperler nr. 3». 

Foto: Knut Bjerke

– Jeg fikk nedsatt hørsel da jeg kjørte en Brøyt gravemaskin som manglet eksospotte. Så jeg hører det ikke, sier Flatner, som har et brennende ønske. 

– Det er at vi slutter med vintertid og sommertid. Det at man må stille klokken én time hver vår og høst er noe ordentlig tull og er altfor mye jobb. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.