Skip to main content

Henie Onstad feirer 50 år: – Vi er støpt i betong, vi består

OPPMERKSOMHET: Det var flust med presse på åpningen, og i sentrum sto Sonja Henie og Niels Onstad som hadde gitt Norge den store kulturdonasjonen.

Det er ikke lenger hvite duker, ei heller så mange damer med hatt på Henie Onstad Kunstsenter. I 2018 gjelder det også å ha noe for småbarnsmødre med sandete unger.

– Dagens publikum er på noen måter kanskje mer folkelig enn det var i 1968. Men de har nok egentlig langt mer penger, sier Tone Hansen, direktør ved Henie Onstad Kunstsenter.

– Man må ikke la seg lure av svart-hvitt bildene fra åpningen. De bare pyntet seg mer den gangen, sier hun.

Torsdag feirer kunstinstitusjonen på Høvikodden 50 år med jubileumsutstilling, nyåpnet Kusama-rom og fest på kvelden.

LES OGSÅ: Høvikodden feirer 50 år med ny utstilling inspirert av Alice i eventyrland

– Traff bredt fra dag én

Mye har skjedd siden Sonja Henie og hennes mann, skipsreder Niels Onstad, donerte sin private samling samtidskunst og penger til bygging og drift av kunstsenteret.

– Først og fremst har vi vokst i størrelse, sier Hansen.

– Uttrykk og innhold har også endret seg med årene, men jeg tør påstå at Henie Onstad nådde bredt fra dag én.

Det var et sted for kunstutstillinger, men fungerte også som kulturhus og verksted, og rommet alt ifra fotoklubb til moderne dans.

FJONGT: På åpningen av kunstsenteret var foruten giverne Sonja Henie og Niels Onstad til stede, også kong Olav, og kronprins Harald og hans forlovede Sonja Haraldsen.

LES OGSÅ: Kusama skal prikke folk inn på Henie Onstad

Balansegang

Det er deres store prosjekt i dag: Å hente tilbake tverrfagligheten, med musikk, performance, kunst og dans.

– Publikum i dag er mer spesialiserte. Vår oppgave er å balansere mellom å nå bredt nok, og samtidig være gode nok på de forskjellige feltene. Derfor velger vi ofte å kombinere en populær utstilling med en av den smalere sorten, slik at begge typer publikum kan få med seg begge deler, sier Hansen.

– Vi skal være et sted for kunstkjennere, men også for det brede lag av befolkningen, med barnefamiliene som en viktig kundegruppe. Og i tillegg har vi tur- og båtfolket.

LES OGSÅ: Ved Henie Onstad er også de aller yngste velkommen

Fra Napoleon-glass til kafé

I restauranten har endringene vært tydelige. Den 31. august 1968 åpnet Piruetten, med stedets første restaurantør i spissen, Blommenholm-mannen Reidar Ringnes.

Han ble håndplukket av Sonja Henie til å bygge opp hennes California-style kvalitetsrestaurant på odden i Bærum.

 

STILIG START: Fra åpningen av restaurant Piruetten 31. august 1968. Vi ser restauratør Reidar Ringnes (f.v.) fra Blommenholm, sammen med Tore Schrøder, den gang 21 år og landets yngste hovmester, og restaurantsjef Jon Norman Henriksen.

Piruetten var Henies hjertebarn, innredet etter nøye instruksjoner fra skøytedronningen selv.

Det skulle være tvers igjennom eksklusivt, med røde tepper, peis og piano.

Gjestene spiste av service fra Porsgrunn Porselen, drakk av Napoleon-glass fra Hadeland Glassverk og nippet kaffe av forgylte mokkakopper.

Men ikke lenge. I 1971 var det slutt. Nå, 47 år etter, har bakerfamilien Østby overtatt lokalene, under samme navn som originalen.

 

 

NYE TIDER: – Folk ønsker ikke lengre å vente på at hovmesteren skal henvise dem til bord med hvite duker og eksklusiv meny, sier direktør Tone Hansen – her i samtale med Ole Ringnes, sønn av Piruettens første restauratør. – Synd, mener han.

Støpt i stein og betong

– Folk ønsker ikke lengre å vente på at hovmesteren skal henvise dem til bord med hvite duker og eksklusiv meny, sier Hansen.

Hun tror det kan være et symptom på hvordan tidene, og de besøkende, har forandret seg.

– Folk har et høyere krav til tilgjengelighet og effektivitet. Vi, også spisestedet vårt, må være et sted der du kan komme etter et tur på stranden, med barn fulle av sand, for å få deg en bolle og stikke innom den siste utstillingen, sier hun.

 

KUSAMA-SUKSESS: Henie Onstad opplevde tidenes publikumssuksess med Kusama-utstillingen i 2016. I ettertid har senteret kjøpt Kusamas 50 kvadratmeter store «Hymn of Life».

– Mitt ønske er at alle i Bærum skal kjenne at Henie Onstad er litt deres. Kanskje kan vi til og med nå ungdommer, som fanger en Pokémon på parkeringsplassen før de går inn for å sjekke ut det nye Kusama-rommet.

– Hva er du mest stolt av?

– Av teamet vårt, som leverer maks og er stolte av kunsten og stedet. Og av samarbeidet med Bærum kommune.

– Blir det 50 år til?

– Henie Onstad er støpt i stein og betong. Vi består.

FARGERIK FEIRING: Da Henie Onstad feiret 40 år var det med en POP art-utstilling hvor blant annet Andy Warhol stilte ut denne BMW-en. Men dørene ga noen utfordringer...

LES OGSÅ: Besøksfall på 123.000 på Henie Onstad

Les flere artikler