Skip to main content

Grande: – Spillkompetanse er gull verdt

Trine Skei Grande ble fascinert av hvordan grafiker Amelie former spillfigurer på skjermen. – Jeg er veldig imponert, sier hun.

FOTO: NINA ABRAHAMSEN

Denne uken besøkte Trine Skei Grande Spillverket i Sandvika. Her får unge lære å utvikle dataspill. Nå kan det bli kunst på Henie Onstad.

– Den må jo få værhår, sier Trine Skei Grande til grafiker Amelie (20) som raskt forvandler en brun kule til et kattehode ved hjelp av ulike «brush tools».

– Det er nesten som å forme i leire, sier 20-åringen.

Katten får både øyne, ører, munn og snute, mens ministeren følger spent med. 

– Jeg er glad i å spille. Det går mest i Candy Crush og Pokémon Go. Den dagen Hareide ville kaste meg ut av regjeringen kjøpte jeg meg Nintendo Switch, smiler Grande, som har satt av 10 millioner i neste års budsjett for å skape mer «rom for spill». 

– Kompetansen spillutviklere har, er gull verdt og vil bli mer og mer etterspurt. Vi ønsker å løfte frem spill, både som fritidsaktivitet, som kulturuttrykk, idrett og næring.  Den kan for eksempel brukes til å lage digitale læremidler til skolene og som pilot i Forsvaret, sier Grande.

Visuell fortelling

Spillverket er et tilbud for unge i alderen 16–30 år med interesse for dataspill, programmering og digitale medier og er muliggjort gjennom et innovasjonssamarbeid mellom Asker og Bærum kommuner. Opplegget er skreddersydd for dem som ikke er i utdanning eller arbeid en periode, og som har en lidenskap for spill.

Kultursjef Berit Inger Øen har fått søknad om penger til kunstinstallasjon, her tester hun ett av spillene som er laget på Spillverket sammen med varaordfører Siv Wikan. 

FOTO: NINA ABRAHAMSEN

– Jeg har alltid drømt om å kunne skape og fortelle historier visuelt. Jeg elsker å lage ulike karakterer og har spilt dataspill fra jeg var liten, sier Amelie, som gjerne kan ha det som jobb senere. 

Daglig leder og psykolog Alf Kristian Kåring i Spillverket understreker at spillutvikling ikke handler kun om programmering. 

– Vi trenger noen som er gode på fortelling, noen på det estetiske og noen på lyd. Alle biter må snakke sammen og dra i samme retning. 

Kunstprosjekt

Spillverket er nå invitert til å lage en kunstinstallasjon som skal vises på Henie Onstad Kunstsenter (HOK) i februar. Spillverket og HOK har søkt kommunen om 210.000 kroner til prosjektet.

– Det er mye estetikk i spillgenren, og mye har et svært høyt nivå, sier Tone Hansen, som synes forholdet mellom interaktive medier og kunst er spennende. Hun håper denne type prosjekter kan trekke nye publikumsgrupper til HOK. 

– Det er første gang vi får en mulighet til å designe en produksjon, der alle kan inkluderes på hver sin måte og få vise det på en kunstnerisk arena. Det er veldig gøy, sier Kåring.

Spillverket fikk støtte til etablering og oppstart fra Asker og Bærum kommuner og Akershus Fylke. I fjor fikk de støtte for tre år fra Arbeids- og velferdsdirektoratet. Nav bidrar med mentormidler.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.