Skip to main content

Flere gutter fatter interesse for husflidsleir

Barna på "sommerflid" får prøve ut ulike håndverksteknikker – fra vev og broderi til spikking, tredreiing og kjøkkentjeneste. Frederik Grinvold Wiksèn (10) lærte å veve på tirsdag.

Foto: Knut Bjerke

Dobbelt så mange gutter vil lære om gamle håndverkstradisjoner i sommer sammenlignet med i fjor.

Bærum Husflidsforenings lokaler på Wøyen gård er det aktiviteter i alle husets etasjer denne uken. Mens en gjeng lager grønnsaksuppe på kjøkkenet, snekres det insekthotell i kjelleren. Utenfor går dreiemaskinen som lager stoppesopp.

Foran vevstolen er Frederik Grinvold Wiksèn (10) godt i gang med å lage en løper i ulike farger som han håper kan brukes på hytta.

– Teknikken kunne egentlig vært vanskeligere, sier han.

Sondre Andreas Røyne-Helgesen (7), Alma Blystad (9) og Anders Smedhaugen (9) synes det er gøy å spikke ulike tregjenstander. – Nå lager jeg en knagg med figurer, forklarer Anders. Til høsten har han også meldt seg på et spikkekurs i regi av husflidslaget.

Foto: Knut Bjerke

I fjor var han med på «sommerflid» for første gang og syntes håndverksteknikker som vev, broderi, spikking, snekring og tredreiing var såpass gøy at han ville bli med i år også.

«Veteranen» Stella Aksnes Pehrson (12) har vært deltager seks år på rad og er slettes ikke lei.

– Når jeg blir for gammel til å være med så vil jeg jobbe her og hjelpe til, sier hun.

Dobling av gutter

Sommerflid-uken ble fulltegnet flere uker i forkant, men daglig leder Hanne Prydz Aspelund forteller at de ikke har avvist noen. Totalt 35 barn i alderen 8–12 år er med, hvorav ti av disse er gutter.

– Det er faktisk dobbelt så mange gutter som i fjor, sier Aspelund, som tror tilbudet er populært fordi det er litt annerledes.

– De praktiske fagene i skolen får mindre og mindre plass, mens her har barna et stort kreativt spillerom, sier hun.

Jørgen Bleken viser Sondre Andreas Røyne-Helgesen hvordan man dreier stoppsopp.

Foto: Knut Bjerke

Nede i kjelleren gir spikke-ekspert Asbjørn Eriksen (74) råd til Alma Blystad (9) og Anders Smedhaugen (9).

– Jeg elsker sløyd, spikking, saging og alt sånn, sier Alma som har laget både stoppesopp, sprettert og er godt i gang med en treskje.

De praktiske fagene i skolen får mindre og mindre plass

9-åringen forteller at hun også har et eget sløydverksted hjemme.

Noe for alle: Her lages det vennskapsbånd.

Foto: Knut Bjerke

Smelter sølv

Asker Husflidslag arrangerer også «kreativ sommeruke» for 20 barn denne uken. Hos dem var det derimot kun jenter som meldte seg på.

– Vi har aktiviteter som passer alle, sier daglig leder Elin Flaaten og nevner blant annet snekring, toving og stoffmaling. Denne uken lager barna en bolle av pappmasjé, tekstil og silkepapir, smelter sølv og syr sitt eget sitteunderlag.

Arvid Skirbekk (8) og Sondre Andreas Røyne-Helgesen (7) lærer kabylsk vev av Inger Sjøberg, som er leder for Ung Husflid.

Foto: Knut Bjerke

– Alle får til noe, om det er lite eller mye, sier Flaaten.

Asker Husflidslag arrangerer også kreativt verksted i uke 33 der det fremdeles er noen ledige plasser.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.