Skip to main content

– Barn får ikke nok praktisk skapende arbeid

Daglig leder Mette Dybwad Torstensen gir råd til Alana (8), Laura (8), Jenny (9) og Erica (9) som er i gang med sine malerier etter oppvarming med musikk og øvelser på Sjøholmen. 

Foto: Nina Abrahamsen

Når Sjøholmen starter kunstskole i høst skal barna først og fremst lære å slippe løs sin egen kreativitet. – Kjør på, dette får de ikke nok av i skolen, mener førstelektor ved OsloMet.

Da niårige Erica fikk valget mellom å lage et trist eller glad maleri, fylte hun raskt lerretet med en skilpadde som koser seg i knallblått vann. 

– Jeg valgte «glad», fordi jeg kanskje skal få en skilpadde, smiler hun. 

Utenfor bryter solen gjennom skylaget over en glitrende fjord. Erica deltar på sommerkunstskole på Sjøholmen denne siste uken før skolestart. 

I høst starter Sjøholmen Kunstskole en rekke kreative kurs for barn, og enkelte tilbud for voksne. Blant aktivitetene er tegning, keramikk, plantefarging og foto. I høstferien arrangeres også et skulpturkurs for barn mellom 8 og 15 år.

– For oss er det viktig at barna blir trygge og får kjenne på friheten til å bruke sin egen kreativitet, sier faglig leder Kristine Lie Fjørstad.

Utvikler identitet og forståelse

Jo flere tilbud som dette, dess bedre, mener Liv Klakegg Dahlin. Hun er studieleder og førstelektor ved Institutt for estetiske fag ved OsloMet.

– Bare kjør på. Gjennom praktisk skapende arbeid kan barn og unge utvikle skaperglede som stimulerer til utforskertrang og utvikling av egen identitet og forståelse av andre. De lærer å uttrykke seg selv, men også å forstå andres uttrykk. Dette er noe vi hverken i eller utenfor skolen har maktet å tilby så mye av som vi burde, sier Dahlin.

Plantefarging for store og små 

Også Henie Onstad Kunstsenter tilbyr kreative kurs for barn. Denne uken avsluttes fire fulle kurs, hver med 66 barn i alderen 8–12. Halve gruppen er ute og gjøre aktiviteter som bading, padling, banantube og luftgeværskyting. Lærerne er kunststudenter eller elever fra videregående som har fullført kunst, design og arkitektur-linjen. 

– Vi bruker utstillingene her på HOK som utgangspunkt for oppgavene. Det er viktig at de som jobber her kan formidle på en god måte, i tillegg til at de er flinke med barn, sier formidlingsleder på HOK, Camilla Sune. 

Søndager har HOK drop-in for barn i laboratoriet året gjennom. I høstferien blir det fotoskole for barn mellom 8 og 12 år. Kulturskolen holder ellers kurs på ettermiddager i billedkunst, foto og animasjon for barn og unge i alderen 7–18 år. 

23. august starter et helt nytt tilbud på HOK for unge fotografer i alderen 16 til 19.

– Dette er et helt nytt tilbud i år og noe vi skal tilby over flere år. Dette er støttet av Talent Norge, programmet og Bergesenstiftelsen, lærerne er profesjonelle fotografer, forteller kommunikasjonssjef Gunhild Varvin i HOK. 

Oppvarming og trygghet

– Jeg liker å bruke fantasien, sier Sivert.

På Sjøholmen fikk barna tegne med øynene lukket og høre glad og trist musikk før de fikk utdelt hvert sitt lerret. 

– Dette gjør at de tør å slippe seg løs. Her er vi ikke opptatt av prestasjon. Det er prosessen som er viktigst her, sier Fjørstad. 

I Asker har også kulturskolen mange kreative kurs. Familier med lav inntekt kan søke om redusert kontingent, det samme gjelder for Sjøholmen og HOKs tilbud for barn og unge.

Søsknene Viljar (9) og Julie (13) fra Asker fullførte arbeidene på HOKs sommerskole. Viljar har laget en skulptur av en mammut, mens Julie gjør ferdig en tegning av seg selv som voksen. 

Foto: Nina Abrahamsen

Niåringene Stella (t.h.) og Molly har tegnet seg selv som 19-åringer siste dag av sommerkurset på HOK. Snart kommer foreldrene på vernissasje. 

Foto: Nina Abrahamsen

Erica (t.h.) og Jenny lager glade bilder på Sjøholmen.

Foto: Nina Abrahamsen
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.