Skip to main content

50 år siden månelandingen: Slik tar du bilder av månen

Budstikkas fotograf, Knut Bjerke, gir deg tips til hvordan du kan ta gode bilder av månen.

I dag er det 50 år siden amerikanske astronauter landet på månen og tok seg en tur. 

Vi andre får nøye oss med å beundre på avstand, og kanskje knipse et bilde. 


1. Du bør ha et stativ, hvis ikke blir månen bare en prikk på bildet. Det lønner seg også å ta bilder med raw-filer.

 

2. Det er en fordel om du har et speilreflekskamera, for da kan du stille lys manuelt. Hvis du vil ha nære bilder er dette avgjørende. Det er tre ting som bestemmer hvor mye lys som ­slipper inn i kameraet når du tar bilder: ­blenderåpning, lukkertiden og ­følsomheten.

 

3. Hvis du bruker stativ, må du stille inn kameraet på lav ISO-verdi. Denne verdien kan være avgjørende for om du får et godt eller dårlig bilde. Du må regne med å bruke lang lukkertid.

 

4. Du må ha lavere blenderåpning for å få detaljene på månen. Da unngår du at månen brennes ut. Et tips for å treffe en korrekt eksponering er å stille kameraet på manuell, ISO 100, F/11 og en lukkertid på 1/250 sekund.

 

5. Eksperimentér med blender og lukker. Det kan være vanskelig å få riktig fokus siden avstanden er lang. Prøv ut forskjellige settinger.

 

6. Dersom du har tilgang på et teleskop, kan du ta bilder av månen gjennom okularet. Det har kunstner Kirsti van Hoegee gjort med bildene hun stiller ut på Henie Onstad Kunstsenter i ­forbindelse med utstillingen «Månen – fra vår indre verden til det ytre rom».

 

7. Det kan lønne seg å bruke fjernutløser. Den minste bevegelse kan ødelegge bildet.

 

8. Ønsker du å få med ­tydeligere kratere i bildet ditt, vil det være best å ta bilder når det er halvmåne – for så å finne motiver i nærheten av månens kant, hvor skyggene fra vil være tydeligere.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.