Hos Bambus sushi på Trekanten i Asker blir du ønsket velkommen av en flokk vinkende porselenskatter og en svær gullfrosk.

– Her var det koselig, utbryter Følget i det hun runder inn i det nær folketomme lokalet. Foreløpig er personalet i knapt flertall, men det skal rette på seg veldig snart.

Gutten og hans følge er litt tidlig ute til middag denne litt hustrige høstkvelden. Da passer det godt med litt småsterk asiatisk mat. Og det er lett å føle seg hjemme i den nyåpnede Bambus-restauranten. Stilfullt interiør og utsmykning kombinert med fantastisk behagelige stoler gjør at det er lett å bli sittende lenge.

Restauranten åpnet i august og tar tusenårige tradisjoner med på en moderne reise – rett på din tallerken.

– Skal bli spennende å se om de holder samme kvalitet på maten her som i Sandvika. Husker at det var litt å trekke på servicesiden der, ellers veldig bra, mimrer Gutten.

I samme sekund står vår kelner for kvelden og smilende byr frem menyene. Og det er beskrivende for servicen denne kvelden. Effektivt, hyggelig og dyktig utført. Med utallige påfyll av vannglassene.

– Å, de har vietnamesiske vårruller. De er verdens beste! konstaterer Gutten mens resten av selskapet bare nikker megetsigende.

– Og så må det bli sushi. Her er veldig mye som frister, så det må bli litt av hvert. Kongekrabbe og foie gras er fantastiske råvarer, og å kombinere det i en maki må jo bli bra. Og så fyller vi på med litt forskjellig nigri og sashimi, tenker jeg.

– Jeg har lyst på scampi og kylling szechuan hvis den ikke er altfor sterk, sier Følget prøvende. Med forsikringer om at den er for norske ganer, blir det slik. Unge Følget har også sans for szechuanmat og satser på en kylling gongbao.   

Lakserogn og kamskjell

Bambus sushi byr på asiatisk mat fra en rekke land i tillegg til sushi. Både Vietnam, Thailand og Kina er representert i utvalget. Man kan velge i sammensatte menyer av alle slag, eller helt ned til detaljrike tobiters sushi à la carte.

– Vel bekomme. Håper det smaker, sier vår kelner og setter de rykende varme vårrullene med kylling, scampi og grønnsaker foran tre svært forventningsfulle gjester.

– Nam! Utbryter Gutten.

– Disse er ganske enkelt kjempegode. Fulle av gode smaker.

Følget og unge Følget er altfor godt oppdratt til å snakke med mat i munnen, så de bare nikker ivrig.

Ikke før er rullene spist, tallerkenene fjernet fra bordet og vannglassene fylt en gang eller to, så strømmer hovedrettene på. Kyllingrettene dufter nydelig og serveres i blomsterformede tallerkener, mens sushitallerkenen er et lite kunstverk en svært dyktig kokk verdig.

– Gleder meg skikkelig, stråler unge Følget og griper til spisepinnene for å gyve løs på sin populære kinesiske rett. Også Følget tar pinnene fatt og dykker ned i kulinarisk historie. Kinesisk kjøkken er et av verdens eldste og tradisjonsrike.

– Visste dere at kineserne begynte å bruke spisepinner for over 3.000 år siden, spør Gutten mens han finner frem sine egne klar til å begi seg sushien i vold.

Opprinnelsen til denne retten skal visst nok være gatemat fra Tokyo som ble til på 1600-tallet, og i hundreårene som fulgte foredlet man tradisjonen med å modne risen med eddik. Følgen av det ble en smaksopplevelse man heldigvis tok med seg inn i det moderne japanske kjøkken.

– Tror dette er av den bedre sushien jeg har smakt, mener Gutten og legger innpå av lakserogn, kamskjell og laks sashimi.

– Men kongekrabbe/fois gras-makien er litt skuffende. Ikke utpreget smak av noen av hovedingrediensene, men godt, bevares.

– Min kylling og scampi-rett er kjempegod også. Og akkurat passe sterk, sier Følget og bokstavelig talt puster lettet ut.

Retten som har sitt utspring fra den sørvestkinesiske Szechuan-provinsen innfrir de smaksrike forventningene og balanserer perfekt i styrke.

– Gongbao er ganske god den og, men jeg har smakt den bedre, repliserer unge Følget.

Og det har hun helt rett i. Her har man ganske enkelt vært for rause med soyasausen, og den tar luven fra de andre gode smakene. Kyllingbitene er heller ikke så saftige som forventet.

Fritert vaniljeis

Lokalet fylles raskt opp og til å begynne med velger gjestene annethvert bord for å oppnå mest mulig intimitet, men så tetter det seg til. Og da merkes det fort at bordene står litt for nær hverandre.

– Nydelig middag – nå må vi ha dessert! konstaterer Gutten.

– Tror ikke jeg orker, jeg, nær stønner Følget og klapper seg fornøyd på magen.
Det varer til menyen kommer – fruktsorbet er ganske enkelt for fristende.

– Jeg vil gjerne ha kokoskrem med bringebærsaus, sier unge Følget og smatter allerede av forventning.

– Tempura is, høres fenomenalt ut. Tenk de friterer vaniljeis. Det må jo bare smakes, mener Gutten.

Og for å si det enkelt – det var kjempegodt! Nydelig anrettede desserttallerkener med fritert is, utrolig smakfull kokoskrem og tre kuler fruktsorbet kunstnerisk anrettet med bringebærcoulis, dragefrukt og en orkidé. Lekkert!

Rett og slett en suveren avslutning på et svært godt måltid til den nette sum av drøyt 1.300 kroner. Det er det ingen ting å si på, og følget på tre gleder seg allerede til neste besøk.